Social

Bush se intalneste cu presedintele „Vasesque” la „Constadt“

Daca ar fi sa luam ad litteram informatiile aparute pe site-ul Casei Albe, presedintele american nu are habar unde se duce si cu cine se intalneste pe 2 aprilie.

Presedintele SUA, George W. Bush, se va deplasa la „Constadt", pe litoralul Marii Negre , pentru a se intalni cu „presedintele Vasesque". Interesantele informatii apar pe site-ul oficial al Casei Albe, www.whitehouse.gov, in transcriptul conferintei de presa tinute de Stephen Hadley, consilierul lui Bush pe probleme de securitate nationala.

Hadley a tinut un briefing de presa in care a prezentat agenda presedintelui George W. Bush pentru inceputul lunii aprilie, cand va avea loc Summitul NATO de la Bucuresti. Consilierul a vorbit despre vizita lui Bush in Ucraina din 1 aprilie, dupa care a precizat ca presedintele american va sosi in Romania in 2 aprilie. Conform transcriptului conferintei de presa, „presedintele va merge apoi in Romania, pentru a participa la Summitul NATO si pentru a se intalni cu autoritatile romane".

El se va deplasa la Constadt, pe litoralul Marii Negre, pentru a se intalni cu "presedintele Vasesque". A doua oara cand Hadley a pronuntat numele sefului de stat al tarii-gazda, acesta a devenit din "Vasesque" "presedintele roman B sescu". Hadley a adaugat ca Romania este "un partener apropiat al Statelor Unite care s-a dovedit a fi un aliat NATO valoros, de cand s-a alaturat Aliantei in 2004".

Agenda lui Bush

Potrivit lui Hadley, dupa intoarcerea de la "Constadt", presedintele Bush se va intalni, in cursul aceleiasi zile de 2 aprilie, cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer . Liderul de la Casa Alba va lua parte si la o cina de lucru alaturi de sefii statelor NATO. Pentru 3 aprilie, Bush are in program participarea la summit, unde sunt asteptate decizii "in legatura cu primirea de noi membri", la intalnirea dedicata Afganistanului, alaturi de liderii celorlalte state aliate, de presedintele Hamid Karzai, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, dar si de reprezentanti ai statelor partenere in Afganistan, ai UE si ai Bancii Mondiale.

Pe 4 aprilie, Bush va lua parte la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina si la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, a mai spus Hadley, adaugand ca presedintele american se va intalni, in aceeasi zi, cu premierul roman. Dupa intrevederea cu Tariceanu, liderul american va pleca in Croatia. Bush s-ar putea vedea la Soci cu Putin, duminica, 6 aprilie.

Georgia si Ucraina, rol "benefic" pentru NATO


Hadley a prezentat "asteptarile" SUA in legatura cu aderarea Albaniei, Croatiei si Macedoniei la Alianta Nord-Atlantica , care va aduce "stabilitate in Balcani". Consilierul a adaugat ca Bush considera oferirea MAP-ului (acordarea statutului de tari candidate) Georgiei si Ucrainei benefica atat Aliantei, cat si celor doua aspirante. Hadley a precizat ca Statele Unite vor respecta faptul ca este vorba despre o decizie pe care NATO trebuie s-o ia prin consens.

Mai multe tari din NATO, printre care Statele Unite, statele baltice si esticii, in general, sunt de acord cu includerea Ucrainei si Georgiei in MAP. Germania si Franta se opun, considerand ca cele doua nu sunt inca pregatite si temandu-se de tensionarea relatiilor cu Rusia. Kremlinul se opune din rasputeri MAP-ului pentru Georgia si Ucraina, pe motiv ca NATO se apropie prea mult de granitele sale.

NATO lanseaza la Bucuresti televiziune on-line

Alianta va lansa, la summitul de la Bucuresti, un canal tv care sa emita pe internet. Imaginile, care vor putea fi accesate de pe site-ul Aliantei, //www.nato.int, vor putea fi preluate si de posturile de televiziune. Proiectul se va concentra asupra misiunii NATO din Afganistan, unde Alianta are 47.000 de militari.

Cinci echipe de televiziune vor transmite, in mod regulat, de la fata locului. Mare parte din finantarea proiectului este acoperita de Danemarca, ca parte a unui efort de popularizare a misiunii NATO in Afganistan, in contextul in care mai multe dintre tarile membre se confrunta cu opozita opiniei publice fata de aceasta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea