Social

Bursa maritisului la romi

Fetele de etnie roma vor sa mearga la scoala, traditia insa nu le permite acest lucru. In plus, casatoriile si nasterile timpurii le incalca dreptul la copilarie.

La noi, parintii decid! Eu m-am opus, dar n-am putut face nimic! Bunicii fetei au hotarit si pina la urma mi-au luat-o! Ea ar trebui sa isi traiasca copilaria, dar acum e insarcinata, povesteste o femeie horahai din Hirsova. Asa se intimpla in mai toate comunitatile traditionale de romi, unde parintii decid cind vine momentul casatoriei la fete.

Maturizati devreme

Un studiu calitativ, realizat in judetele Braila, Ialomita, Tulcea si Constanta de catre Centrul Educatia 2000+ in colaborare cu UNICEF, arata cum traditia invinge orice dorinta a fetelor de etnie roma. Ele nu doresc sa se casatoreasca la 12 ani si nici sa nasca pina la 18 ani. De fapt, ele vor sa mearga la scoala. Practic, drepturile copilului sint incalcate de traditie, spune Malina Voicu, sociologul care a realizat cercetarea calitativa.

300 de milioane pe o tiganca foc

In traditia romilor, cumpararea fetei de la parinti e o practica frecvent intilnita. Nu e vorba despre un simplu schimb de marfuri , de fapt, plata este mai mult o garantie si o rasplata pentru parintii fetei.

Daca baiatul place fata, face nunta. Da bani acolo... da 50-100 de milioane... 30-40 de milioane, depinde de fata cum este. Daca e frumoasa, ia mai mult, daca e urita, ia mai putin, explica o femeie horahai din Babadag. Malina Voicu spune ca pretul poate ajunge si la 300 de milioane de lei, dar poate fi si de doua-trei milioane, in functie de comunitate. Femeile spoitori din Sutesti recunosc ca parintii baiatului sint stapini pe fata. Da bani la parintii ei si poate sa faca ce vrea cu ea, spune sociologul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea