Social

#buncar #erich honecker #antiatomic #rdg #comunism

Buncarul lui Erich Honecker, deschis publicului

Un buncar antiatomic ultrasecret, construit de fostul lider comunist al RDG , Erich Honecker , in cazul unui eventual atac nuclear , a fost deschis publicului.

Aflat in mijlocul unei paduri din Prenden, la 40 kilometri nord de Berlin, buncarul - cu nume de cod „Perla" - avea ca scop gazduirea centrului de comandament al Consiliului national de aparare al RDG, in cazul unui razboi cu Occidentul.

Grupurile de turisti pot efectua un circuit, cu un ghid care vorbeste germana si engleza, in cele 170 de camere, pe trei niveluri. Buncarul construit intre 1978 si 1983 putea primi pana la 400 de demnitari comunisti, pe o durata de doua saptamani, in cazul unui atac nuclear.

Dupa caderea Zidului Berlinului, in noiembrie 1989, hotii au devalizat fortareata, furand kilometri de cabluri electrice si tuburi.

Dus obligatoriu

„Daca suna alarma, buncarul era imediat inchis ermetic", a explicat Hannes Hensel, unul dintre organizatorii vizitelor.

In primele 36 de ore de la un atac, aerul era total reciclat. „Trebuia sa te speli complet timp de 15 minute intr-un dus care deversa o solutie chimica, pentru a scapa de particulele radioactive sau de orice urma de arme biologice sau chimice", a explicat Hensel. Persoanele intrau apoi in noul habitat si apoi in centrul buncarului. „Chiar si Honecker ar fi fost obligat sa intre in aceste dusuri", a explicat oficialul.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea