Social

Bulgaria vrea de doua ori mai multi bani ca sa inchida centrala de la Kozlodui

Bulgaria a solicitat Comisiei Europene sa dubleze fondurile compensatorii acordate Bulgariei pentru inchiderea centralei sale nucleare de la Kozlodui, a anuntat duminica ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov, potrivit Rompres.

„Bulgaria negociaza pentru obtinerea dublului compensatiilor acordate de UE in cadrul fondului Kozlodui”, a declarat oficialul de la Sofia pentru postul national de radio.

Bruxellesul a cerut inchiderea a patru din cele sase reactoare ale centralei de la Kozlodui, estimand ca aceste patru reactoare sovietice de tip VVER 440-230, cu o putere de 440 MW, nu pot fi modernizate la un pret rezonabil. Cele mai vechi reactoare (1 si 2) au fost inchise inca din 2002, inainte de deschiderea negocierilor de aderare ale Bulgariei cu UE. Celelalte doua au fost scoase din functiune la 31 decembrie 2006, cu doar cateva ore inainte de intrarea oficiala a tarii in forul comunitar.

Bruxelles-ul a acordat euro , acestea urmand sa fie virate pana la sfarsitul lui 2009, bani pe care Bulgaria ar trebui sa-i foloseasca pentru a-si dezvolta surse alternative de energie.

Totusi, chiar si dupa aderarea Bulgariei, statul vecin a incercat sa repuna reactoarele in functiune, dupa scaderea dramatica inregistrata de exporturile de electricitate – de la 8 miliarde de kilowati pe ora in 2006 la 300 de milioane de km pe ora in 2007.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea