Social

Bugetarii nu mai primesc tichete cadou

Bugetarii au un nou motiv de nemultumire: Guvernul a hotarat ca angajatii din institutiile publice sa nu mai primeasca cadou , potrivit unei decizii luate de Guvern. Masura vine dupa ce mai multe cadre didactice din tara au protestat pentru ca nu si-au primit tichetele cadou promise dar si dupa ce ieri Senatul a votat o lege initiata de PSD, care prevede ca salariile profesorilor universitari sa se majoreze cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar sa fie mai mari cu 54%.

Ordonanta de urgenta, care a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, se aplica autoritatilor si institutiilor publice care sunt finantate din bugetul de stat si din venituri proprii. Tichetele cadou urmau sa fie acordate de patru ori pe an la evenimente importante , ca o recompensa sau motivare suplimentara salariului, valoarea unui tichet cadou variind intre 10 si 50 de lei. Ordonanta mai prevede si faptul ca institutiilor publice le este interzis sa mai cumpere imobile, autoturisme, mobilier, aparatura electrocasnica sau de telecomunicatii pentru birou si aparate de aer conditionat.

Astazi, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a venit in completarea deciziei Guvernului declarand ca includerea in salariu a tichetelor cadou este in beneficiul salariatilor, pentru ca sumele respective vor fi luate in considerare la contractarea creditelor bancare sau la plata pensiilor.

Ministrul a precizat ca, daca sumele respective sunt incorporate in salariu, angajatul are posibilitatea de a contracta credite bancare , iar sumele ii vor fi luate in considerare la calcularea pensiei. Pe de alta parte, a mai spus ministrul, salariatii nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la bunavointa angajatorului pentru a primi tichetele cadou. In plus el a propus ca de acum inainte sporurile sa fie incorporate in salarii si sa fie acordate pentru conditii speciale de de munca.

Masura Executivului vine insa dupa ce mai multe cadre didactice din tara au protestat saptamana trecuta pentru ca nu si-au primit tichetele cadou. 70 de profesori si invatatori din Timis si alti 150 din Maramures au refuzat sa intre la cursuri pentru ca primariile din judet nu inclusesera in bugetele locale tichetele cadou.

Senatul vrea sa creasca salariul cadrelor didactice

Cadrele didactice au primit insa si o veste buna. Senatul a votat ieri o lege initiata de PSD, care prevede ca salariile profesorilor universitari se vor majora cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar cu 54%, cresterile urmand a fi acordate retroactiv, incepand cu 1 ianuarie 2008.

Senatorii au aprobat cu 35 de voturi "pentru", 24 "impotriva" si o abtinere actul normativ, initiat de PSD si sustinut si de PC, care prevede modificarea, de la 1 ianuarie 2008, a coeficientului de multiplicare aplicat salariului de baza, de la 250 de lei la 400 de lei. Guvernul nu a sustinut insa propunerea PSD, avertizand ca aplicarea unui coeficient de multiplicare de 400 de lei va duce la cresteri ale salariilor cu 74% pentru profesorii universitari si cu 54% pentru celelalte functii didactice.

Executivul arata ca actul normativ initiat de PSD va avea influente financiare in bugetul de stat, in valoare de 4.525 miloane lei, dintre care 169 milioane lei pentru cadrele didactice si personalul auxiliar, 656 milioane de lei pentru cadrele didactice din invatamantul universitar si 3.700 milioane de lei pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui act normativ, Camera Deputatilor avand rolul decisiv.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea