Social

#bugetari #somaj tehnic #somaj

Bugetarii intra in somaj tehnic

Bugetarii vor intra in somaj tehnic, potrivit declaratiilor facute de Ludovic Orban, si intarite apoi de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Potrivit declaratiilor acestora, exista sectoare de bugetari care nu vor putea fi trimisi in somaj tehnic, iar acestia se afla in domeniile care lupta in prima linie impotriva coronavirusului.

”Sunt zone publice care nu pot fi afectate, chiar avem nevoie de efectiv uman in plus: cea de sanatate, cea a MAI, zona militara, cea a Ministerului Muncii, pentru ANOFM e implicata in procesarea si oferirea somajului tehnic, casele de pensii. Sunt sectoare publice extrem de incarcate si in care nu putem sa luam masuri similare somajului tehnic.

In alte sectoare aplicam un mecanism simplu: impartim angajatii in doua, jumatate lucreaza 15 zile, iar 15 zile sunt intr-o forma de somaj tehnic, cu 75% din salariul de incadrare, si tot asa. Masura este gandita si urmeaza sa fie implementata, vom emite OUG. Va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru cea locala, inclusiv pentru cele care nu sunt sub Guvern, ci al Parlamentului sau institutii autonome”, a spus Ludovic Orban, citat de realitatea.net.

Violeta Alexandru a anuntat miercuri seara ca Ministerul Muncii a pregatit un proiect de act normativ privind somajul tehnic la stat, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

“Trecem printr-o perioada in care multe lucruri s-au schimbat. Intr-o buna parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le vad zilnic despre contractele suspendate sau incetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinta de a se ramane acasa. Este si o perioada in care autoritatile competente insista, spre binele nostru, sa se ia in continuare toate masurile de preventie.

In fata acestei realitati, am pregatit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizarii unui sistem de lucru in institutii, autoritati, companii publice, regii cu capital de stat care sa le asigure functionalitatea pe durata starii de urgenta dar care sa tina cont si de dorinta evidenta a multor angajati de a ramane la domiciliu si, binenteles, de necesitatea asigurarii unui raport just intre munca si plata. “Somaj tehnic” in institutiile publice, o decizie care asigura posibilitatea tuturor angajatilor de a ramane acasa in aceasta perioada, prin rotatie, intr-un numar egal de zile dintr-o luna, cu 75% din salariul de baza.

Este o propunere asumata. Dupa consultari, inclusiv cu autoritati locale si dupa evaluari. Da, dupa toate acestea si dupa ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumata.

Pentru corectitudine.”, a scris Violeta Alexandru pe contul sau de Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea