Social

Budapesta, pe cale sa devina cel mai poluat oras din Uniunea Europeana

Record nedorit la Budapesta. poluarea aerului din oras a atins cel mai inalt nivel, din ultimii zece ani, depasind nivelul recomandat in 115 zile din anul trecut, in timp ce normele europene prevad ca acest nivel nu poate fi depasit decat in 35 de zile dintr-un an.

Specialistii considera ca orasul este pe cale sa devina cel mai poluat din Uniunea Europeana, iar autoritatile cauta mijloace de a reduce principala sursa de poluare - traficul auto.

Industria a facut, totusi, eforturi sa reduca emanatiile poluante, iar masinile vechi sunt inlocuite treptat cu altele noi, mai „curate”. Dar toate acestea nu pot compensa cresterea de-a dreptul dramatica a traficului auto. Dupa modelul occidental, mii de oameni s-au mutat in cartiere proaspat construite la marginea orasului si isi folosesc masinile pentru a merge la serviciu sau la cumparaturi, in lipsa unui transport public eficient.

Consiliul Municipal incearca acum sa amelioreze situatia, prin metode preluate tot din Occident. O varianta este decretarea unei „ zone verzi ”, unde sa nu aiba acces decat vehiculele cel mai putin poluante.

O alta cale este taxarea circulatiei auto prin centrul orasului, aplicata deja la Londra si Stockholm si studiata la Praga si Vilnius. In acest caz, expertii se asteapta la proteste, deoarece oamenii nu vor intelege de ce trebuie sa plateasca pentru ceea ce era, pana acum, gratuit. Mai ales ca, in estul Europei , venitul mediu este inca mult sub nivelul de la Londra sau Stockholm.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea