Social

#oras #poluare #europa #bucuresti

Bucurestiul, cel mai poluat oras european. Locuitorii pierd anual 3.000 de euro din cauza poluarii

Bucurestiul este cel mai poluat oras din Europa. Potrivit unui raport al Aliantei Europene pentru Sanatate Publica (EPHA), poluarea il costa pe un bucurestean peste 3.000 de euro pe an. De trei ori mai mult decat alte orase europene.

 

Astfel, fiecare bucurestean pierde, anual, 3000 de euro din cauza poluarii. Raportul EPHA care cuantifica valoarea monetara a deceselor premature, a ingrijirilor medicale si a zilelor de munca pierdute in 432 de orase europene.

Alte date ingrijoratoare arata ca romanii pierd opt luni din viata din cauza poluarii, de doua ori mai mult decat media din Uniunea Europeana, care este de doar 5,7 luni. Calculul este facut de oameni de stiinta din toata lumea, intr-un raport care evalueaza impactul schimbarilor climatice si al poluarii asupra sanatatii. Romanii, alaturi de maghiari si polonezi, sunt cei mai afectati dintre europeni de particulele nocive din aer.

In topul celor mai poluate orase se afla Londra, cu costuri totale in valoare de 11.380 de miliarde de euro, urmat de Bucuresti cu costuri de 6.345 miliarde de euro si Berlin cu costuri de  5.237 miliarde de euro, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

"Trebuie mentionat ca exista o diferenta semnificativa in randul oraselor: in Bucuresti costurile totale se ridica la peste 3.000 de euro pe an, in timp ce in Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. In multe orase din Bulgaria, Romania si Polonia costurile sociale asociate cu sanatatea sunt cuprinse intre 8 si 10% din venituri", sustin autorii raportului.

Poluarea este cauzata de factori precum transportul, incalzirea locuintelor, activitati industriale si activitati agricole. Potrivit raportului, o crestere a numarului de masini dintr-un oras duce la o crestere a costrurilor sociale (asociate pluarii) cu aproximativ 0,5%.

La nivelul intregii Europe, poluarea aerului este responsabila pentru decesul prematur a 480.000 de persoane, potrivit Agentiei Europene de Mediu (AEM).

Romania, somata de UE sa rezolve problemele legate de poluare

Romania este somata de UE pentru poluarea aerului si neinchiderea gropilor ilegale de gunoi. In luna mai a acestui an, Comisia Europeana a trimis o scrisoare  prin care tara noastra mai era pasuita patru luni pentru a lua masurile necesare pentru rezolvarea deficientelor cu privire la calitatea aerului.

Cel mai mare nivel de poluare inregistrat in acest an, in Bucuresti, s-a inregistrate intre 1 si 2 martie, cand nivelul admis al poluarii a fost depasit cu 754%. Adica, in Bucuresti s-a inregistrat un nivel de poluare de 189 de micrograme pe metrul cub,  fata de limita de 25 µg/m³ admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. 

Analiza a vizat cei trei poluanti principali ai aerului (particulele de praf, dioxidul de azot si ozonul), precum si costurile sociale (costurile directe legate cu ingrijirile medicale si indirecte precum reducerea sperantei de viata, maladiile sau bronsitele cronice grave).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea