Social

#bucursti #nervi #poluare #aglomeratie #zgomot

Bucuresti, cazanul cu nervi

Aglomeratia, traficul infernal, grija pentru ziua de maine si lipsa de educatie adancesc conflictele dintre locuitorii Capitalei.

Ton certaret, priviri aprige, claxoane insistente, ghionturi, coate-n burta si o lipsa crasa de buna- vointa. Pentru cineva din provincie aterizat fara avertisment in „ Micul Paris “, „sarpele uman“ care se indreapta in fiecare dimineata spre serviciu, in autobuze, metrou sau cu masinile personale are o doza de agresivitate demna de un oras sub asediu. Aparent apatic, reactioneaza rapid la orice sursa de nervi, hranindu-se parca din energia acestora.

Pentru bucuresteni, irascibilitatea a devenit o reprezentatie cotidiana, deja emblematica prin omniprezenta ei. In clocotul orasului, multi oameni - altminteri binevoitori si politicosi - se trezesc injurand, apostrofand, ripostand sau impartind pumni.

Politetea, o bizarerie demodata, se stinge incetul cu incetul sub nevoia imperioasa de a reactiona la presupuse jigniri sau incalcari ale spatiului personal. Din ce in ce mai rar, un batranel jovial, elegant si cu maniere din alte timpuri ne coloreaza ziua si subliniaza adancimea incruntarii noastre cotidiene. In copilarie, mama ne pisalogea sa fim respectuosi. Astazi, nimeni nu pare sa aiba dreptul de a ne spune cum sa ne comportam. Insusi apelul la calm e un afront.

Blocurile gri sunt de vina

De unde atata agresivitate? Dintr-o infinita lipsa de educatie, crede psihiatrul Florin Tudose. Ceea ce ti se poate intampla in Bucuresti cu siguranta nu ti se poate intampla in alt mare oras al Uniunii Europene, spune el.

Sociologul Mihaela Miroiu leaga agresivitatea de peisajul urban mohorat al Capitalei. „Blocurile sunt terne, mohorate, descompuse. E o lipsa generala de frumusete si vegetal.

Ai impresia ca mare parte a Bucurestiului este veche, dar in sens negativ. Nu e vechimea aia pe care o comtempli cu drag cand te uiti la cladiri de secolul 18 sau 19. E aspectul unei haine nici macar carpite. Cea mai mare parte a Bucurestiului este, daca nu urata sau neigienica, pur si simplu anosta“, afirma sociologul.

In opinia sa, Capitala, in special pentru oamenii care lucreaza mult, nu ofera in primul rand posibilitatea de a-ti reincarca bateriile.

Continuarea in Evenimentul Zilei

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea