Social

Bucuresti: Blaga recupereaza teren, dar pierde votanti PDL

Un nou sondaj INSOMAR releva ca Vasile Blaga a castigat 5 procente, iar Sorin Oprescu a pierdut 7. Doctorul castiga insa electorat PDL.

Variabile in procente, sondajele din ultimele zile indica la unison ca batalia decisiva pentru Primaria Capitalei se va da abia in turul al doilea, pe 15 iunie. Competitia intre independentul ex-PSD Sorin Oprescu si democrat-liberalul Vasile Blaga se prefigureaza a fi insa stransa. Dintr-o analiza privind profilul votantilor celor doi data ieri publicitatii de Institutul de Politici Publice (IPP) rezulta ca pe Blaga il avantajeaza motorul de mobilizare a simpatizantilor PDL si partial simpatia liberalilor.

De cealalta parte, sansa lui Oprescu este magnetul la nehotarati, dar si la votantii PSD si PNL, atrasi in primul tur de Cristian Diaconescu si Ludovic Orban. Deocamdata, potrivit unui nou sondaj INSOMAR comandat de Realitatea TV si facut public ieri, Oprescu este in scadere cu aproximativ 7% fata de saptamana precedenta, in timp ce Blaga a recuperat 5%.

Oprescu are votantii PSD si PNL

Pe langa mobilizarea alegatorilor proprii, esentiala pentru turul doi se arata demobilizarea electoratului advers. Datele IPP Data Research, culese intre 19 si 24 mai, indica faptul ca votantii lui Oprescu sunt in proportie de 34% oameni care nu agreeaza niciun partid anume. Aproape un sfert (23%) vin insa din zona PSD, alte 16 procente sunt simpatizati ai PDL si 11% ai PNL.

De cealalta parte, Blaga poate conta pe alegatorii PDL (60% din votantii sai), insa mult mai putin pe cei atrasi din zona PSD (6,6%) sau PNL (8,8%). Daca Oprescu mai poate lua in turul doi jumatate din procentele lui Diaconescu, spre Blaga s-ar indrepta doar 5,8% din votantii PSD. Doctorul ar avea simpatizanti seriosi si intre alegatorii PDL, aproape 30%.

Rasturnari de situatie pot veni insa din castigarea primariilor de sector din primul tur, ceea ce, in contextul unei campanii calme, ar putea reduce numa- rul celor prezenti la urne pe 15 iunie. Sondajele ii crediteaza la unison pe Liviu Negoita (PDL) si pe Neculai Ontanu (PSD) drept castigatori din prima la sectoarele 3 si, respectiv, 2. Foarte aproape de aceeasi tinta sunt si Marian Vanghelie (PSD) la sectorul 5, Cristian Poteras (PDL) la sectorul 6 si chiar Cristian Popescu Piedone (PC) la sectorul 4.

Cum mobilizarea la urne depinde insa si de valul pe care se afla candidatii, avantajat este momentan Blaga. Fata de sondajul INSOMAR din 13-16 mai, in cercetarea din 23-25 mai, Oprescu a scazut de la 39% la 32%, iar Blaga (PDL) a crescut de la 24% la 29%.

Cu cateva zile inainte de primul tur, Ludovic Orban (PNL) are in acelasi studiu 13%, cu 1% mai mult decat acum o saptamana, in timp ce Diaconescu (PSD) a pierdut un procent, fiind cotat cu 10%. Cozmin Gusa (PIN) ramane constant la 6%, iar taranistul Aurelian Pavelescu castiga un procent pana la 3%. Sondajul are o marja de eroare de 1,5%.

Consiliul poate cere un primar

In clasamentul pentru Consiliul General singurul partid in crestere ar fi, potrivit INSOMAR, PNL, de la 14% la 17%. PDL si PSD pierd cate doua procente, de la 36% la 34% si, respectiv, de la 27% la 25%, PIN are 5%, PNG - 4%, iar PC si PRM cate 3%.

Configuratia Consiliului ar putea orienta semnificativ votul in turul doi, avand in vedere suprapunerea campaniei dinainte de 15 iunie cu negocierile intense pentru desemnarea viceprimarilor. Cu scoruri similare celor din sondaj la alegeri, lipsa unei majoritati in jurul PDL, ca si posibila colaborare PSD-PNL-PRM-PC (50%) ar putea da un semnal decisiv electoratului.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea