Social

#bucurestieni #ins #speranta de viata

Bucurestenii traiesc cel mai mult dintre romani

Bucurestenii si valcenii traiesc cel mai mult dintre romani, arata datele pe 2008 ale Institutului National de Statistica . In vestul tarii se traieste cel mai putin. Barbatii din satele judetului Satu Mare au o durata de viata cu opt ani mai scurta decat media pe tara.

Cu toate ca bucurestenii sunt cei mai stresati dintre romani si in Capitala exista cel mai mare grad de poluare cu noxe de trafic, statistica arata ca in aceasta zona oamenii traiesc mai mult decat in alte zone ale tarii. Astfel, locuitorii Capitalei traiesc, in medie, cu 1,7 ani mai mult decat
restul tarii.

Si acest lucru pentru ca in Capitala sunt cele mai bune servicii sanitare, ambulanta vine rapid, iar veniturile, cu mult peste media pe tara, permit accesul la un tratament medical de calitate, potrivit www.adevarul.ro. In plus, bucurestenii sunt educati si tot mai preocupati de forma lor fizica.

Studiile de specialitate au demonstrat legatura directa dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor si indicatorii starii de sanatate a populatiei, printre care si speranta de viata la nastere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viata mai sanatos, bani mai multi pentru sanatate si vacante.

Datele pe 2008 ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca judetul Valcea ocupa locul doi pe tara, cu o medie de 74,4 ani. Barbatii de aici sunt cei mai longevivi din tara, cu o speranta de viata de 71,2 ani.

Cel mai putin traiesc locuitorii din vestul si nord-vestul tarii, unde media este de 72,4 ani. Aici apare mai intai o problema general valabila pentru regiune - comportamentul alimentar total nesanatos.

Mancarurile traditionale consumate in aceasta zona sunt mai periculoase decat cele de la fast food: grasimi de porc, cu o componenta lipidica mare (carnati, sunca, untura), prajeli, afumaturi, condimente in exces (piper si boia iute). Asta duce la hipertensiune arteriala , cardiopatii ischemice, infarct. Pe scurt boli cardiovasculare , adica principala cauza a deceselor evitabile din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea