Social

Bucurestenii din Giulesti Sarbi, uitati de autoritati

Mesteresc la un perete scorojit, carpesc o soba sau incropesc obiecte de mobilier. Acum, in asteptarea Sarbatorilor de Iarna, acestea sunt principalele activitati ale locuitorilor din Giulesti Sarbi, cel mai afectat cartier bucurestean de inundatiile din aceasta toamna. Dupa ce au fost nevoiti sa petreaca mai bine de trei saptamani la rude sau care pe unde a putut, locuitorii acestui cartier, posesori de buletin de Bucuresti, inca se lupta cu noroaiele si indiferenta autoritatilor. Imediat dupa ce apele s-au retras si s-au putut intoarce la casele lor, localnicii au fost vizitati de reprezentanti ai autoritatilor statului, care s-au interesat, inainte de toate... daca cei care se plang de pagube au act de proprietate pentru locuinte. Ulterior, cei la care nu a ajuns apa, au avut de completat formulare prin care se "angajau" ca nu vor cere nici o despagubire. In ceea ce priveste anchetele sociale, acestea au fost intocmite in scurt timp, insa nici acum, la mai bine de doua luni de la inundatii, oamenii nu au primit nici un ajutor concret.






"Au venit, au facut constatari, am completat fel de fel de formulare, dupa care au spus ca ei si-au terminat treaba si trebuie sa asteptam raspuns de la primaria mare", spune Sanda Claudiu, care locuieste, impreuna cu familia sa intr-o casa din Giulesti Sarbi. Pentru ca a vazut ca dupa atata timp nu primeste nici un ajutor din partea primariei, acesta a inceput sa isi repare singur peretii distrusi de apa. "Am pus mana de la mana sa ne refacem soba daramata din cauza apei, pentru ca altfel riscam sa se imbolnaveasca copiii", spune Andreea, sotia lui Claudiu.


Sobe in paragina si miros intepator de mucegai


Pe Intrarea Patrarului, putin mai jos de familia Sanda, sta Ioana Ciucardel, o femeie de 74 ani. Tanti Nina se plange si ea de indolenta autoritatilor si spune, cu lacrimi in ochi, ca "s-a descurcat cum a putut: cu doi saci de ciment, doua roabe de pamant, pe care le-am luat cu bani imprumutati, pe care Dumnezeu stie cum ii voi inapoia...". In vecinatatea ei, locuieste o familie de surdomuti - parintii si doi copii, persoane cu dizabilitati - despre care cunostintele lor spun ca "beneficiaza" de acelasi tratament din partea autoritatilor. Tot pe Intrarea Patrarului la nr. 31 A locuieste Floarea Chiriu. Aceasta spune ca "in casa nu se poate sta din cauza mirosului intepator de mucegai. Aerisim in continuu, insa nu vom scapa prea curand pentru ca peretii sunt in continuare uzi. Zidurile s-au crapat, avem sobe pe care nu le mai putem folosi si am intrat in iarna fara a primi un leu din ce ni s-a promis".


Dosarele pentru despagubiri vor ajunge la Primaria Generala


Potrivit Primariei Sectorului 6, procedura de expertizare pentru evaluarea pagubelor produse de inundatiile din aceasta toamna in cartierele Giulesti si Giulesti-Sarbi este "in plina desfasurare". Potrivit reprezentatilor primariei, saptamana aceasta "primele 60 de dosare referitoare la gospodariile afectate de inundatii, la care specialistii au stabilit indicii de evaluare a stricaciunilor produse de ploile abundente, vor fi inaintate Primariei Capitalei, pentru ca proprietarii in cauza sa recupereze contravaloarea baneasca a bunurilor pierdute". In total, exista aproximativ 120 de dosare ale gospodariilor afectate, pentru care proprietarii vor primi ajutoare banesti. Aceste proprietati figureaza in evidentele "Serviciului Public pentru Finante Publice Locale", iar proprietarii lor nu au datorii mai mari de un milion de lei la plata impozitelor locale. A doua serie de dosare va fi inaintata Primariei Capitalei in decurs de aproximativ 10 zile de la data expedierii primelor dosare. Primarul Cristian Poteras spera "ca lucrarile pentru locuintele care au fost distruse vor fi terminate inainte de sarbatorile de iarna". Insa pana atunci, celelalte peste 100 de familii asteapta ca dosarele intocmite in urma anchetelor sociale sa-si incheie traseul anevoios, si poate, in final, vor primi bani pentru reparatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea