Social

Bruxelles-ul prezinta miercuri un proiect de reglementare a serviciilor medicale transfrontaliere

Bruxelles-ul va dezvalui miercuri un proiect sensibil care clarifica drepturile europenilor ce vor sa fie tratati in alta tara UE decat cea de origine, evitand totusi sa incurajeze "turismul medical" si sa destabilizeze sistemele de sanatate nationale, transmite AFP.

Mai multe decizii ale Curtii Europene de Justitie, cu valoare de jurisprudenta, stipuleaza ca oriunde s-ar trata in UE, un pacient european are dreptul sa fie rambursat ca pentru un tratament similar in tara de origine.

Cu proiectul legislativ ce va fi prezentat miercuri, executivul european vrea ca aceste drepturi sa fie mai clare si mai dificil de contestat, printr-un text comun.

Pacientii pot alege singuri si fara autorizare prealabila sa mearga in alta tara UE pentru a se trata, potrivit proiectului. La intoarcere, pacientul prezinta chitante si este rambursat la acelasi nivel la care ar fi fost daca ar fi urmat tratamentul in tara sa.

Prezentata miercuri de Comisia Europeana in cadrul unui ansamblu de masuri sociale , propunerea de text risca sa fie contestata de tarile care se tem ca sistemele lor publice de sanatate vor avea de suferit de pe urma dezvoltarii "turismului medical".

La nivel politic, unii eurodeputati critica legea ca fiind adresata cetatenilor cu situatie materiala buna, atrasi in strainatate de prestatii mai rapide sau considerate de calitate mai buna. Aceasta posibilitate nu este insa noua, iar Bruxelles-ul subliniaza ca vasta majoritate a pacientilor vor prefera in continuare sa fie tratati in tara lor: doar patru pacienti europeni din 100 spun ca recurg la tratamente peste granite . Acestia reprezinta circa 1% din bugetele de sanatate publica, procent mai ridicat in regiunile de frontiera, tarile mici sau zonele turistice.

In ceea ce priveste ingrijirile spitalicesti, Bruxelles-ul prevede posibilitatea ca statul din care provine pacientul sa introduca un sistem de preautorizare, dar numai daca exista o amenintare "potentiala" pentru sectorul medical local, explica o sursa europeana. O versiune initiala a textului, retrasa brusc in decembrie, prevedea ca tarile membre trebuie sa "aduca dovezi" ca sistemul public local are de suferit, pentru a putea introduce acest sistem de preautorizari. Prin comparatie, libertatea de miscare a pacientilor a fost limitata de actuala varianta, la cererea unor capitale europene.

Pe de alta parte, in urma cu sase luni, 30 de deputati laburisti din Marea Britanie vorbisera despre "inceputul sfarsitului NHS", sistemul public de sanatate, care este gratuit, dar este afectat de lungi liste de asteptare, ceea ce ar putea determina cetatenii grabiti sa se trateze in alte tari UE si sa solicite apoi rambursarea cheltuielilor de catre stat.

Ingrijirile medicale au fost excluse din directiva privind liberalizarea sectorului de servicii comerciale (fosta directiva Bolkestein, adoptata la sfarsitul anului 2006). Bruxelles-ul promisese sa pregateasca un text pentru serviciile medicale transfrontaliere.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea