Social

#uk #ue #Brexit #vedete intern #showbiz #marea britanie

Brexit. Argumente pro si contra iesirii Marii Britanii din UE

Joi, britanicii decid daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana sau o paraseste, cunoscuta sub numele de “Brexit” - prescurtare a expresiei “British exit”. In Marea Britanie nu a mai fost organizat un referendum pe teme europene din 1975!

Marea Britanie a aderat la blocul european in 1973, insa numerosi britanici considera ca aceasta natiune insulara este fundamental diferita de vecinii sai europeni. Britanicii anti-UE resping totul, de la cotele de pescuit si pana la dimensiunea fructelor, care sunt decise la Bruxelles.

O analiza efectuata de news.ro prezinta motivele pro si contra iesirii Marii Britanii din UE.

Proeuropenii afirma ca economia si securitatea britanice sunt consolidate prin ramanerea tarii in UE. Sustinatorii Uniunii argumenteaza ca ramanerea in cadrul blocului faciliteaza importul si exportul de bunuri din si catre statele membre, cu un efort minim, atat pentru companiile britanice mari, cat si pentru intreprinderile mici. Ei afirma ca apartenenta la blocul “celor 28” le ofera mai multe optiuni si le faciliteaza traiul si munca in alte tari.

Liderii Partidului Laburist argumenteaza, totodata, ca regulile si reglementarile europene si hotararile tribunalelor europene au imbunatatit modul in care sunt tratati muncitorii britanici. Ei afirma ca indepartarea acestor masuri de protectie ar putea conduce la o scadere a nivelului de trai.

Pe de alta parte, tabara “remain”, condusa de premierul David Cameron , argumenteaza ca economia britanica va suferi o lovitura teribila daca tara paraseste blocul comercial. Aceasta pozitie este sustinuta de numerosi conducatori de intreprinderi de prim-plan, care avertizeaza cu privire la o posibila catastrofa.

In schimb, tabara “leave” s-a concentrat asupra unor temeri cu privire la imigratia din alte parti ale UE, odata ce aderarea la Uniune le acorda locuitorilor altor state membre dreptul sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie. Ea argumenteaza ca, iesind din Uniune, Londra poate prelua in intregime controlul asupra fontierelor britanice si poate institui propriile reguli de intrare pe teritoriul britanic.

Liderii UE au refuzat orice compromis asupra principiului potrivit caruia cetatenii europeni pot sa traiasca si sa munceasca liber in alte state membre. Insa ei au oferit Londrei un mecanism de urgenta, care-i permite sa limiteze plata ajutoarelor sociale, pentru o perioada de timp, in cazul in care autoritatile arata ca sistemul britanic al bunastarii este supus unor presiuni.

Sursa foto: zerohedge.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea