Social

Brasov: Alegerile, pe ultima suta de metri

Prefectul Adriana Dontu i-a invitat la o sedinta pe primarii din localitatile brasovene, pentru a le explica ce au de facut pentru a tine alegerile in limitele legale si a evita orice eveniment neplacut la cabinele de vot.

Pentru ca alegerile locale din 1 iunie bat la usa, Institutia Prefectului a facut ultimele sedinte de instruire pentru a se asigura ca lucrurile merg conform planificarii.     

Prefectul Adriana Dontu i-a invitat la o sedinta pe toti primarii din localitatile brasovene, pentru a le explica ce au de facut pentru a tine alegerile in limitele legale si a evita orice eveniment neplacut la cabinele de vot. Dupa mai multe sesiuni de instruire, incepind cu aceasta saptamina urmeaza controalele, Grupul tehnic de lucru constituit la nivelul Prefecturii verificind modul in care primarii isi respecta atributiile legale de organizare si coordonare a alegerilor locale.

Obligatii organizatorice pentru primari

Toate cele 58 de unitati administrativ teritoriale brasovene au fost reprezentate la sedinta de vineri, prin primari, viceprimari sau secretari de primarie. Desi sint lucruri arhicunoscute, prefectul Adriana Dontu a tinut sa se asigure ca primarii sint la curent cu toate prevederile legale si ca stiu ce obligatii legale au: de a verifica dotarea sectiilor de votare cu cabine de vot, perdele pentru cabine, urne, mese, fete de masa , scaune, steaguri, stema, sursa alternativa de iluminat si extinctor.

Potrivit Hotaririi nr. 89/20.05.2008 a Biroului Electoral Central, primarii au obligatia de a asigura cite patru urne pentru fiecare sectie de votare , cite una pentru primar, pentru consiliul local, pentru presedintele consiliului judetean si pentru consiliul judetean. De asemenea, acelasi act legislativ prevede ca presedintii sectiilor de votare sa se asigure ca denumirea celor patru autoritati pe urne sa fie vizibila si sa dea instructiuni alegatorilor, in legatura cu modalitatea de a aplica stampila si de a introduce buletinele de vot in urnele special destinate.

Din 30, buletinele de vot pleaca in localitati

Incepind din 30 mai, primarii localitatilor brasovene vor veni, pe rind, conform unei programari facute de Institutia Prefectului, sa ridice de la Liceul cu Program Sportiv buletinele de vot si materialele care vor fi folosite in ziua primului scrutin al alegerilor locale, la 1 iunie. Primarii sint responsabili si de transportul materialelor si al buletinelor pina la sectiile de vot, si de aducerea lor de la sectiile de votare la birourile electorale de circumscriptie si apoi la judecatoriile aferente.

Inainte de alegeri, edilii-sefi din localitatile brasovene trebuie sa se asigure ca la sectiile de votare exista copii dupa listele de votare suplimentare, extrasul dupa lista electorala permanenta, extrasul dupa lista electorala complementara si protocolul pentru membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si ai birourilor electorale de circumscriptie. Reprezentantii Prefecturii spun ca Directia Judeteana de Statistica Brasov va oferi sprijinul necesar birourilor electorale locale de la Brasov, Risnov, Codlea, Fagaras si Zarnesti, avind in vedere ca aceste localitati urbane au mai multe sectii de votare, iar procesarea datelor finale este mai dificila.

Controale la primarii

Dupa mai multe sedinte de instructaj cu primarii, Institutia Prefectului va trece, incepind din aceasta saptamina, la verificari in teritoriu, pentru a vedea cum respecta primarii obligatiile legale ce le revin in materie de organizare si coordonare a alegerilor. Grupul tehnic de lucru constituit la nivelul Prefecturii va verifica atit amenajarea sectiilor de votare, cit si modul in care primarii au asigurat rechizitele necesare acestor sectii, respectiv dosare, saci de plastic, pixuri, hirtie si ceara de sigilat.

„Am pus astazi la punct ultimele detalii in legatura cu organizarea alegerilor din data de 1 iunie 2008. Speram sa nu apara probleme mai ales ca multi dintre primari, dar si secretarii unitatilor teritorial administrative au mai participat si la organizarea altor scrutine. Procedurile sint simple si clare, iar angajatii institutiei noastre sint mereu la dispozitia primarilor pentru a-i lamuri vizavi de acele aspecte care li se par neclare“, a declarat prefectul Adriana Dontu.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea