Social

#guvern #buget #bor

BOR isi apara profiturile: "Sunt reinvestite in acte caritabile sau in modernizarea si dezvoltarea institutiei"

Dupa ce finantele Bisericii Ortodoxe Romane au fost criticate deoarece institutia este scutita de taxe, oficialii BOR raspund: faptul ca Biserica cheltuieste banii "pentru a sustine opera sa pastoral-misionara, social- filantropica si cultural-educationala trebuie apreciat si promovat, nu criticat si invidiat".

Pentru ca Biserica plateste foarte putine taxe si impozite, are un profit foarte mare. In 2008, BOR a avut un excedent de 6 milioane lei.

"Faptul ca Biserica foloseste veniturile materiale pentru a sustine opera sa pastoral-misionara, social-filantropica si cultural-educationala etc., trebuie apreciat si promovat, nu criticat si invidiat", sustin reprezentantii bisericii, citati de Realitatea.net.

Potrivit Codului Fiscal, Biserica Ortodoxa Romana este scutita de la plata impozitului pe profit pentru:

- veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult religios
- veniturile obtinute din chirii
- alte venituri obtinute din activitati economice 
- veniturile din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

Scutirea de la plata de impozite pe teren si a nenumarate alte taxe aduce venituri despre care Biserica spune ca le investeste in societate. Criticile la adresa milioanelor de lei care circula prin conturile BOR au fost respinse vehement de fetele bisericesti.

"Sunt ridicole fabulatiile si viziunea hiperbolica a autorului articolului postat pe site-ul Realitatea TV in ceea ce priveste modul de organizare, functionare si de sustinere a activitatilor de catre Biserica Ortodoxa Romana . Autorul denota ignoranta privind autonomia financiara a unitatilor de cult ortodoxe (parohie, manastire, protoierie, eparhie, patriarhie) si urmareste invrajbirea relatiilor dintre Stat si Biserica pe fondul crizei economice si financiare actuale. Se trece insa cu vederea ca nu Biserica a provocat criza actuala, careia trebuie sa-i faca fata impreuna cu intreg poporul roman", se incheie comunicatul Patriarhiei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea