Social

„Bone de stat”, pentru copiii de pana in clasa a IV-a

Serviciile de educatie si ingrijire , organizate la domiciliul bonei, in crese si in centre de zi. Pe piata exista astfel de servicii, private, dar sunt inaccesibile omului de rand. Copiii, de la trei luni si pana la absolvirea clasei a IV-a, ar putea beneficia de servicii de educatie si ingrijire la domiciliu . Ministerul Muncii a elaborat un proiect de act normativ, aflat acum in dezbatere publica, prin care isi propune sa ii sprijine pe parintii, care muncesc sau care vor sa isi continue studiile. In Romania, numarul creselor a scazut de la 840 (in 1990) la 291 (in 2005), si asta in timp ce numarul copiilor sub trei ani este de 44 de ori mai mare decat numarul de paturi din aceste institutii. Alternativele pe care parintii le au in prezent sunt gradinitele private, neaccesibile familiilor cu venituri scazute sau medii, costurile putand depasi lunar suma de 300 de euro. Mediul privat a vazut o sansa de dezvoltare si in ingrijirea copiilor dupa orele de scoala, dar acest tip de servicii se adreseaza deocamdata parintilor care au salarii mari .

Personal specializat in ingrijire si educatie

Potrivit proiectului ministerului, serviciile vor putea fi organizate in centre, la domiciliu sau la nivelul comunitatii, bonele trebuind sa fie acreditate sa desfasoare activitati de ingrijire, crestere, educatie si invatare. Persoanele care vor obtine autorizatie vor putea presta servicii pentru copii pana termina clasa a IV-a, iar cele care isi vor desfasura activitatea in sistemul public vor fi angajate ale primariilor. Bonele vor putea ingriji in propria casa cel mult patru copii cu varsta cuprinsa intre trei luni si varsta de scolarizare, inclusiv propriile odrasle, si alti doi copii din clasele I-IV. In cazul persoanelor care lucreaza ca babysitter, acestea vor trebui sa acorde ingrijire la domiciliul copilului, in baza unui contract incheiat cu parintii si o agentie de babysitting autorizata. Serviciile incluse in proiectul de act normativ ar urma sa fie oferite in crese, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, sau centre de ingrijire de zi, pentru copiii mai mari de trei ani, pana la absolvirea clasei a IV-a. Finantarea va fi asigurata din bugetul consiliului local, bugetul de stat, din contributiile parintilor, donatii si sponsorizari . Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea