Social

„Bona de la stat“ poate castiga 1.600 de lei

Ministerul Muncii propune un proiect prin care sa ofere servicii publice de ingrijire pentru copiii de la 0 la 11 ani, pentru care parintii ar urma sa plateasca doar o cota de 10% din cheltuieli.
 
Copiii cu varsta de pana la trei ani vor putea fi ingrijiti acasa, de bonele angajate de stat, sau vor putea fi dusi la crese publice, potrivit proiectului de politici publice in domeniul serviciilor de ingrijire a copilului propus de Ministerul Muncii.

Proiectul mai prevede ca, din anul 2009 cel putin, dupa programul de gradinita sau dupa cel de scoala, copiii sa nu fie lasati nesupravegheati si sa frecventeze centre de zi, respectiv centre multifunctionale , pentru elevii de pana la varsta de 11 ani. Costurile serviciilor urmeaza sa fie sustinute astfel: 50% din bugetul de stat, 40% de la bugetele locale, iar parintii vor trebui sa contribuie si ei cu 10%.

Proiectul mai prevede ca pentru micutii cu varsta cuprinsa intre trei luni si trei ani exista doua variante de ingrijire publica: fie sa isi duca copilul acasa la o bona „de la stat“, fie sa il duca intr-o cresa de stat, costurile lunare pentru fiecare dintre cele doua servicii fiind de 400 de lei de copil, la o bona, respectiv 1.200 de lei de copil, la cresa.

„O bona va putea ingriji maximum patru copii la domiciliu, adica va putea avea un salariu de pana la 1.600 de lei, iar minimumul este de 600 de lei, daca ingrijeste doar un copil.
 
Costurile pentru ingrijirea la cresa sunt mai mari, pentru ca se adauga cheltuielile de intretinere si cele administrative ale institutiei, care nu se aplica in cazul bonelor, iar parintii platesc doar 10% din aceste costuri“, a explicat Gabriela Tonk, subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Aceasta a mai spus ca bonele vor trece printr-un program de pregatire profesionala inainte de a fi angajate, iar apoi vor fi atestate. Parintii interesati de aceste servicii vor putea depune cerere la primarii, iar impreuna cu specialistii de acolo vor alege serviciul de ingrijire potrivit.

Proiectul de lege va putea intra in vigoare abia in 2009, daca va trece de Parlament. Initiativa este ceruta de UE, care pretinde ca, pana in 2013, Romania sa respecte tinta impusa in materie de servicii de ingrijire a copiilor, de care ar trebui sa beneficieze cel putin 33 la suta dintre copiii sub trei ani si 90 la suta dintre cei cu varste cuprinse intre 3 ani si varsta de scolarizare .

Astfel, daca acum doar 2,15% dintre copiii de pana la trei ani, adica 14.000, au loc in crese, pana in 2013, aproape 215.000 ar urma sa beneficieze de astfel de servicii. Dintre acestia, 27.000 ar fi ingrijiti acasa la bone, iar aproape 40.000, in cresele de stat. Pe tronsonul de varsta 3-6 ani, 765.000 de copii ar trebui sa beneficieze de centre de zi in care sa fie dusi in afara orelor de gradinita, adica 90% din totalul celor vizati.

In prezent, Romania acorda astfel de servicii doar pentru 30 la suta dintre ei. Cat despre cei cu varste intre 7 si 10 ani, statul isi propune sa ofere servicii de out-of-school pentru 50 la suta dintre ei pana in 2013, adica pentru 400.000 de copii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea