Social

#laborator #medic #plata #bolnav #analize

Bolnavii din Hunedoara, nevoiti sa-si plateasca analizele compensate

Pacientii trebuie sa-si plateasca toate analizele medicale pe care le efectueaza. Aceasta este situatia care se intampla in Hunedoara , acolo unde se pare ca aceasta situatie va dura cel putin pana la inceputul anului viitor, in cazul in care la bugetul sanatatii nu vor veni bani la rectificarea bugetara.

Pacientii hunedoreni care merg sa-si faca analizele dupa data de 5 a lunii sunt nevoiti sa scoata din propriul buzunar banii pentru a achita serviciile catre laboratoare. Potrivit Evenimentul Zilei, pentru ultimele trei luni ale anului, cele 24 de laboratoare din judetul Hunedoara au fost anuntate ca li se aloca, pentru analize compensate , sume cu 80% mai mici decat media lunara obisnuita.

Aceasta situatie este condamnata si de pacientii afectati, cat si de medicii care isi trimit pacientii la analize.  "Un set obisnuit de analize, ma refer la cele mai frecvente investigatii necesare recomandate de medici, costa intre 50 si 80 de lei. Acesti bani vor trebui platiti de pacient. Nu este corect pentru ca, practic, prin plata asigurarii lunare de sanatate, pacientul respectiv a platit deja si pentru acele analize. Laboratoarele sunt unitati private care trebuie, la randul lor, sa-si plateasca furnizorii de materiale", a declarat, pentru EVZ, doctorul Mircea Artean, presedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.

Reprezentantii Casei de Sanatate spun insa ca rezolvarea acestei situatii nu depinde de ei, ci de banii care intra la buget. Si cum banii nu pot veni decat din rectificarea bugetara din octombrie, medicii spera ca si laboratoarele vor primi banii pentru analize compensate. In caz contrar, pacientii vor trebui sa scoata bani din buzunar cel putin pana la la sfarsitul acestui an.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea