Social

Bolnavii de hepatita nu mai incap pe liste

Desi medicii recunosc faptul ca o terapie inceputa in stadiile incipiente ale bolii mareste sansele de vindecare, pacientii asteapta cu anii pentru a beneficia de tratament gratuit. Un bolnav de hepatita B sau C primeste medicatie gratuita printr-un program national in functie de "scorul" stabilit de medicul curant. Cifra este influentata de valoarea analizelor si de varsta, persoanele sub 40 de ani primind un punctaj mai mare. Desi medicii specialisti recunosc faptul ca o terapie inceputa in stadiile incipiente ale bolii mareste sansele de vindecare, pacientii sunt nevoiti sa astepte cu anii pentru a prinde un loc pe liste, deoarece prioritate au pacientii aflati in ultimul stadiu de boala. Matei V., 40 de ani, din Bucuresti a fost diagnosticat in urma cu 10 luni cu hepatita cronica C. "De la sanatate mi s-a spus ca am de asteptat trei ani pentru a primi tratament gratuit. Dosarul meu a primit numai patru puncte, in loc de 12. Din cate am auzit, trebuie sa fii aproape mort ca sa il primesti", ne-a marturisit barbatul. Un alt pacient, de 45 de ani, din Moldova, Stelian P., a reusit sa obtina tratamentul gratuit, insa tot nu a scapat de calvarul birocratiei din sistem. "La fiecare patru luni imi trebuie aprobare pentru continuarea tratamentului. Recunosc, am fost un caz fericit. Cunosc oameni care, din cauza varstei inaintate, nu au mai primit tratament gratuit si acum se chinuie cu ceaiuri si medicamente complet ineficiente", ne-a spus el.

2.014 dosare asteapta „unda verde"

Potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), "timpul mediu de asteptare pana la initierea tratamentului cu interferon poate varia de la o luna pana la cateva luni". Cate anume, nimeni nu poate spune. In 2007 au fost aprobate initieri si continuari de tratament la 4.402 pacienti. Insa, pe listele de asteptare, mai sunt inca 2.014 dosare (1.915 pe hepatita cronica C si 99 pe hepatita cronica B). "Numai 300 dintre ele sunt corect intocmite. Lipsa buletinelor de analiza sau documente medicale nedatate sau nesemnate sunt cateva dintre erorile depistate la verificarea dosarelor", a spus dr. Vasile Ciurchea, presedintele CNAS. Costurile tratamentului unui bolnav cu hepatita virala cronica variaza intre 43.200 si 70.000 de lei pe an. "Din cauza limitarilor financiare, in toate tarile din lume, la stabilirea criteriilor de selectare pentru includerea in tratament se are in vedere severitatea bolii, avand prioritate acei pacienti care au leziuni mai severe", a explicat dr. Ciurchea.

Tratament precoce, sanse mari de vindecare

Dr. Ioan Ancuta, medic specialist Boli interne, la Spitalul Prof. dr. "Ion Cantacuzino" din Bucuresti, spune ca initierea terapiei antivirale trebuie sa se faca in stadiile initiale de fibroza a ficatului F1/F2 (n.r. - dezvoltare exagerata a tesutului conjunctiv ). Stadiile mai avansate, de preciroza/ciroza, au un raspuns mai prost la tratament. 50% din bolnavi pot scapa de virus daca tratamentul este inceput la timp si este corect urmat. Cu toate acestea, nu avem inca un program national de prevenire a bolilor ficatului. Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Hepatice - SANOHEP, Gheorghe Ionescu, spune ca nici pana acum Ministerul Sanatatii nu a desemnat o persoana responsabila cu definirea acestui program. El ar fi trebuit sa urmareasca prevenirea infectiilor hepatice virale, imbunatatirea monitorizarii bolnavilor si eficientizarea diagnosticului si a tratamentului.

Peste doua milioane de romani cu hepatita

"Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si determinarile facute pe imigranti romani din alte tari arata ca 2,2 milioane de romani au trecut printr-o infectie hepatica virala. Aceasta cifra atentioneaza asupra pericolului transmiterii infectiei de la o persoana la alta", a explicat prof. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. Virusul hepatitei B se transmite prin contact sexual neprotejat sau prin instrumentar medical nesterilizat. Boala poate aparea si la 20 de ani de la infectie. In cazul hepatitei C, 80% din cazurile de infectie se cronicizeaza, iar un sfert din ele devin ciroze, dupa 10-15 ani. Transmiterea virusului se face prin contact direct cu sangele infestat, iar diagnosticarea se face prin teste specifice de sange. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea