Social

Bolnavi inchipuiti cu pensii reale

In ultimii cinci ani, numarul romanilor care s-au pensionat pe caz de boala s-a marit de patru ori.

Sport national, asa numeste ministrul Muncii, Gheorghe Barbu , numarul suspect de mare al celor care s-au pensionat in ultimii ani. Exista persoane care au iesit la pensie pe caz de boala pentru ca si-au aranjat dosarele cu medicii. Si nu e corect ca ei sa intre in sistemul public de pensii printr-o manevra neserioasa. Iar societatea tolereaza acest fenomen, ceea ce devine o forma de complicitate, a adaugat ministrul Muncii.

Numarul pensionarilor s-a marit cu 270%

Reprezentantii Casei Nationale de Pensii (CNPAS) sustin ca, din 2001 si pina in prezent, numarul celor care au iesit la pensie din cauza bolii a crescut cu 270%.

La un control amanuntit, autoritatile au ajuns la concluzia ca, intr-un an, jumatate dintre cei care solicitau pensionarea erau bolnavi inchipuiti. In 2005, din cele 3.000 de persoane care isi facusera dosare de pensionare, evaluate de Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, jumatate au fost respinse, a spus Silvia Amarasteanu, directoarea institutului. Iar din cele apro-ximativ 2.000 de dosare ale celor pensionati deja, peste 10-15% nu erau justificate. In consecinta, persoanele respective au fost depensionate.

Presedintele CNPAS se plinge, dar nu ia masuri

Procedura de pensionare pe caz de boala presupune ca medicul specialist sa inainteze propunerea de pensionare a unui angajat catre CNPAS. Medicul expert al Casei Nationale accepta sau refuza propunerea, pe baza dosarului medical primit.

Conform legii, pensionatii pe caz de boala trebuie sa se prezinte la cabinetele teritoriale ale CNPAS, pentru revizuire, o data sau de doua ori pe an. Insa cei care si-au aranjat dosarul de pensionare sar si peste aceste etape. Normal ca respectivul medic nu va schimba diagnosticul daca el a primit bani buni in urma cu un an pentru a-i asigura omului o pensie pe caz de boala. Nici nu se mai pune problema de control in fapt, declara ministrul Barbu.

Nici CNPAS nu are o metoda de a-si pedepsi expertii. Medicul nu pateste nimic, singura masura este respingerea dosarului de pensie. Noi nu avem competente in ceea ce priveste capacitatea profesionala a medicilor experti, Colegiul Medicilor, eventual. Doar daca face cineva vreo reclamatie intervenim, declara Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii.

colegiul medicilor nu stie exact cine ar trebui sa se ocupe de acesti doctori sau cine ar trebui sa se sesizeze. Noi nu am primit la Colegiu nici o reclamatie profesionala din punctul acesta de vedere. Am auzit si noi, dar nu putem incepe o expertiza profesionala, pentru ca asta e o treaba administrativa. Trebuie sa fie o reclamatie concreta, e greu sa verificam toti medicii din tara, a spus Mircea Cinteza , presedintele Colegiului Medicilor.

Nicolaescu: Medicii au comis fapte penale

Stiu ca multe dintre pensionarile pe caz de boala au fost facute fara motiv. Medicii respectivi se fac vinovati de fals in acte si trebuie sa raspunda. Colegiul Medicilor este cel care trebuie sa ia primele masuri, iar apoi sa sesizeze Parchetul, pentru ca acei doctori au comis fapte penale. De asta nu ma plac ei (Colegiul Medicilor - n.r.) pe mine: pentru ca i-am obligat prin noile legi sa isi sanctioneze propriii membri, spune Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

In plus, el nu a exclus ca, in cazul in care Colegiul va refuza sa se autosesizeze in privinta acestor fapte, sa fie sesizat mai intii Parchetul, iar apoi CMR sa fie chemat in instanta pentru a veni cu expertiza tehnica referitoare la motivele invocate de pretinsii pensionari. Numai ca atunci vor trebui sa justifice si de ce nu au vrut sa ia masuri de la inceput, pentru ca legea le permite sa o faca, incheie Nicolaescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea