Social

#biserica #cotroceni #arta #mnar #transfer

Boc sparge Muzeul National pentru biserica de la Cotroceni

Muzeul National de Arta al Romaniei se opune transferarii unor obiecte de cult catre Administratia Prezidentiala. Oficialii muzeului cred ca mutarea pieselor "de o importanta exceptionala pentru cultura nationala si universala" ar putea duce la inchiderea Galeriei de Arta Veche Romaneasca.

In asteptarea inaugurarii prezidentiale a bisericii din Palatul Cotroceni pe 15 august, guvernul a emis o hotarare prin care Presedintia "va prelua in administrare mai multe bunuri culturale, proprietate privata a statului, aflate in custodia Muzeului National de Arta". Hotararea de guvern a fost contrasemnata si de ministrul Culturii, Teodor Paleologu .
 
Oficialii MNAR au aflat din presa ca urmeaza sa predea la Cotroceni obiectele. "O mare parte dintre aceste piese sunt in prezent expuse in cadrul Galeriei de Arta Veche Romaneasca, in sala dedicata Artei in Tara Romaneasca in secolul al XVII-lea (sala V), intrucat acestea sunt reprezentative pentru epoca cantacuzina, au o importanta exceptionala pentru cultura nationala si universala. Preluarea lor de catre Administratia Prezidentiala ar putea determina inchiderea galeriei pentru reamenajare , MNAR neputand estima in acest moment durata si costurile implicate de acest proces: regandirea conceptului expozitional si refacerea spatiilor, restaurarea unor piese care sa fie incluse in noua expunere, refacerea ghidului tiparit al galeriei, a textelor de sala si a audio-ghidului", se arata intr-un comunicat remis ziarului Cotidianul de Biroul de presa al MNAR.

Reprezentantii muzeului sustin ca piesele, unele cu o valoare inestimabila, nu vor putea fi intretinute la Cotroceni in conditiile necesare pentru a le pastra integritatea. Guvernul va reda biserica circuitului religios, dar, in acelasi timp, ea va deschisa vizitatorilor.
 
Directorul Muzeului National Cotroceni, Adina Rentea, considera ca mutarea obiectelor este justificata. "Majoritatea acestor bunuri au fost in dotarea vechii biserici a Manastirii Cotroceni (parte a Palatului Cotroceni - n.r.), care a fost demolata in 1984. Atunci, aceste bunuri au ajuns la Muzeul National de Arta. Practic, acum asistam la o restituire. Oricum, obiectele sunt incluse in Patrimoniul National".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea