Social

Boc nu primeste nota de trecere din partea clujenilor

Primarul Clujului si presedintele PD, Emil Boc, a afirmat, in repetate randuri, ca poate sa tina in mana si Primaria si partidul, chiar daca trebuie sa se imparta intre Cluj si Bucuresti.
Agenda primarului din campania electorala propunea clujenilor: registru de promisiuni electorale tinut la Primarie, o carte cu cheltuirea banilor publici, licitatii transparente, strazi cu garantie de minim 3 ani, locuinte pentru buzunarul fiecaruia, sali de sport si cosuri de baschet in fiecare cartier, meditatii pentru copiii fara posibilitati materiale, echipament sportiv din bugetul Primariei
pentru copiii care nu isi permit, infiintarea unui Consiliu al Seniorilor Clujului, gratuitati sau reduceri pentru tineri si pensionari la transportul in comun, centrale termice de bloc sau de scara, infiintarea unui incubator de afaceri, amenajarea de spatii verzi, curatenie in oras, 80 de miliarde de lei pentru sanatate de la bugetul local, unda verde la semafoare, pentru fluidizarea traficului, constructia de parkinguri, o groapa ecologica, suportarea de catre Primarie a taxei pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii in intravilan, infiintarea unui birou de consiliere pentru investitori, a unui birou pentru proiecte europene, facilitati fiscale pentru firmele investitoare la Cluj, ba chiar si o gradinita in Primarie.
Vanzarea spatiilor comerciale era o alta propunere a lui Boc, la fel si reorganizarea Primariei clujene si impunerea concursului pentru orice post din aceasta institutie.
Boc mai promitea concesionarea de terenuri la preturi mici si facilitati fiscale pentru cei care doresc sa-si faca firma aici si sa aiba sediul fiscal in Cluj, transparenta si inchiderea definitiva a Clujului spre spaga si coruptie si atragerea si mentinerea resurselor in comunitate.

Tot la capitolul consiliere, Boc promitea si infiintarea unui serviciu de consiliere juridica la Primarie, pentru a asigura consultanta necesara celor cu probleme privind casele nationalizate. In privinta crizei de locuinte, Boc spunea ca va construi "pentru buzunarul fiecaruia".

Totodata, el sustinea ca va propune Consiliului Local (CL) instituirea creditului municipal, "care inseamna ca eu voi garanta constructia locuintei si tanarul va primi rate pentru acest lucru. "Cand tanarul nu mai poate sa plateasca ratele, Primaria va prelua proprietatea, iar banii platiti ca rate ii voi considera ca bani pentru chiria anticipata", explica actualul primar.

El mai spunea ca va da posibilitatea celor care stau in locuinte sociale sa si le cumpere in timp. Pentru cei cu bani, Boc promitea un parteneriat public-privat, potrivit caruia ei isi vor construi locuinte private, spre vanzare, iar Primaria va duce toate utilitatile necesare pe terenul pe care se construieste (apa, canalizare, gaz, curent).

Tot pentru a incuraja constructiile, Boc sustinea idea desfiintarii taxei de scoatere din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii in intravilan.

Promisiuni multe ...

Alianta DA venea, prin Emil Boc, si cu un "plan global de reparatie a strazilor". "Repararea se va face prin licitatii transparente si cu garantii de minim 2-3 ani. Vom mentine programul de asfaltare. Nu vor fi firme avantajate ale unei gasti care vrea sa se instaleze la Cluj", avertiza Boc.

Cum si curatenia Clujului a reprezentat, de cativa ani incoace, o problema, Boc promitea ca Primaria, sub conducerea sa, va cumpara "masini performante, cu perii, care vor curata orasul" "Nu vom face cum se intampla acum, sa ridicam praful, iar mizeria sa ramana.

intretinerea acestei curatenii se va face si prin sensibilizarea bunului simt, in colaborare cu posturile locale TV, dar si prin amenzi drastice, severe, si munca in folosul societatii", explica Boc. El mai promitea ca nu va mari taxele locale pentru a ajuta bugetul local.

Primarul avea in plan asigurarea unor centre medicale permanente in toate cartierele Clujului, programe sociale pentru a ajuta oamenii sa isi procure medicamente, privatizarea si vanzarea spatiilor medicale si marirea sumelor prevazute in buget pentru spitale.

Printre ideile dupa care Boc dorea sa reorganizeze Primaria se numarau urmatoarele: toti angajatii sa devina functionari publici, angajari pe baza de concurs, un proiect de a prezenta anual modul de cheltuire a banului public, intr-o "cartulie, unde sa fie trecut inclusiv salariul celui de la poarta, al femeii de serviciu, toate cheltuielile ce tin de banul public".

... Realizari putine


Dintre toate aceste promisiuni, unele s-au materializat in primele 12 luni de mandat, altele au fost amanate pentru ceilalti trei ani. in Primarie, angajatii nu sunt functionari publici, motivul invocat fiind ca posturile in administratie sunt blocate si nu se poate schimba organigrama.

Astfel, la un an de la instalarea in functie, Boc inca mai lucreaza intr-o proportie covarsitoare, cu oamenii lui Funar si chiar si pe cei pe care i-a adus in Primarie, i-a instalat in functii fara concurs. Una din marile realizari ale primarului Clujului este, insa, vanzarea spatiilor comerciale.

Pentru prima data de la aparitia legii 550, comisi de specialitate a Consiliului Local a functionat in Primarie in conditii de normalitate si s-au incasat la bugetul local peste 21 de miliarde de lei. Proiectul incubatorului de afaceri este pe drum, iar Consiliul Seniorilor a fost inlocuit cu Consiliile Consultative Cetatenesti.

Biroul de consiliere pentru investitori si cel pentru redactarea de programe pentru atragerea de fonduri europene nu au vazut inca lumina zilei. Dar, de la instalarea lui Boc la Primarie, s-au perindat o gramada de investitori, chiar daca proiectele lor se lasa asteptate.
Este cazul mult anuntatului hypermarket Cora, care ar trebui sa fie gata la anul, iar pe terenul aferent nu se zaresc nici un fel de lucrari. Cat priveste eradicarea spagii, Primaria este tapetata cu anuntul portocaliu "Aici nu se ia mita". Pentru constructia de locuinte s-au concesionat doar doua terenuri, iar panglicile de inaugurare mai pot astepta.

Un program de maxima importanta, promis in timpul campaniei electorale, se deruleaza acum la Cluj. Un consortiu intrernational a castigat licitatia organizata de Primarie, iar 288 de strazi din municipiu urmeaza a fi reabilitate in urmatorii doi ani.

Boc si-a dat nota 8,50

Licitatia pentru cele 288 de strazi este cea mai importanta realizare, contractul fiind parafat cu o firma italiana. Primaria a inceput deja procedurile de organizare a licitatiilor pentru realizarea de parking-uri in patru locatii, dar totul este la stadiu de proiect. Groapa ecologica este inca departe, iar curatenia a lasat de dorit.
In primavara, Clujul a fost atat de plin de mizerie pe marginea drumurilor si de praf, incat a fost necesara scoaterea elevilor la "munca voluntara" si organizarea unei intreceri "socialiste" intre asociatiile de proprietari, intrecere care a costat bugetul local 2,4 miliarde de lei, banii fiind oferiti ca premii invingatorilor.

Nivelul taxelor locale a ramas acelasi, pensionarii au primit transport gratuit, elevii au reducere si pe perioada vacantei, precum si abonamente gratuite la teatru si opera. S-au inagurat si cateva centrale termice de bloc si 12 locuri noi de joaca.

Pus in fata raportului de un an, Boc si-a acordat nota 8,50, considerand ca principala sa realizare este ca a reusit sa restabileasca normalitatea politica la Cluj si sa deschida municipiul catre investitiile straine.

La nerealizari, primarul a trecut faptul ca nu reusit sa inlature toate mentalitatile si practicile specifice fostei administratii conduse de Gheorghe Funar si faptul ca nu a putut sa isi impuna organigrama dorita din cauza blocajului de posturi.

Clujenii nu i-au dat nota de trecere

Oarecum indignati de faptul ca primarul si-a dat singur nota, membrii PSD Cluj-Napoca au initiat actiunea "Da-i nota primarului!", oferind clujenilor posibilitatea sa il noteze pe Boc pentru realizarile sau nerealizarile din mai multe domenii, pe trei afise postate in oras (in centru si in doua piete din cartiere).
Evenimentul a scos la iveala raca dintre Boc si PSD, cele doua parti acuzandu-se reciproc ba de lipsa de corectitudine, ba de fals. Boc sustinea ca nu are incredere in notele de pe aceste cataloage, dat fiind ca ele erau depozitate in sediul PSD, unde "hotii" de la acest partid puteau sa le modifice.
In perioada derularii campaniei PSD Cluj-Napoca, Boc a aparut intr-o emisiune a unui post de televiziune local, unde a facut acuzatii de genul "toti pesedistii sunt hoti", fara sa aduca, insa, dovezi.

La prezentarea publica a notei finale, facuta de membrii PSD langa Primarie, Boc a coborat in strada si, vizibil iritat, nu a vrut sa primeasca nota 4,89, medie finala a notelor date de cei peste 2000 de clujeni care au participat la actiune.

A sustinut autostrada Transilvania

Prins intre Primarie si drumurile la Bucuresti, in interesul partidului, Emil Boc a uitat sa isi cultive relatia cu presa locala, care a inceput sa il acuze ca nu mai face declaratii la Cluj si ca nu mai raspunde la telefoane. Totusi, lansarea candidaturii sale pentru sefia PD a fot facuta la Cluj, prin prezentarea ideilor de baza din motiunea sa.
Tot aici, Boc a afirmat ca doreste sa candideze pentru un nou mandat de primar, in 2008. Aflat mereu in contratimp cu colegul sau de la conducerea Aliantei DA, premierul Tariceanu, in privinta declaratiilor, Boc a continuat sa sustina proiectul autostrazii Transilvania, spunand mereu ca aceasta va fi construita.
El isi mentine declaratiile si acum, cand firma Bechtel a oprit lucrarile si la Cluj, si in judetul Bihor. Boc a reusit sa isi convinga subalternii din PD, aflati in functii de ministri, sa deblocheze bani de la bugetul de stat pentru a plati datoria lasata "mostenire" de Guvernul PSD. Pana acum s-au platit doua transe, de 10 milioane de euro si 12 milioane de euro.
Datoria, insa, este de aproximativ 90 de milioane de euro.

Coalitia clujeana, fara patalama

Intre drumuri, sedinte si conferinte, Boc si-a gasit vreme sa inaugureze diverse "proiecte inedite", cum ar fi cabina primarului, un cort unde oamenii care au o problema pot veni sa isi spuna pasul, sunt filmati si inregistrarea ajunge la primar.

Ca sa arate ca exista vointa pentru a se face locuri de joaca din terenuri care stau nefolosite, Boc insusi a iesit la cosit, cu tot cu ochii presei dupa el. Actiuni populiste au fost si cele de incepere a decolmatarilor, cu presa prezenta, sau lansarea Politiei Primariei, cu surle si trambite.

Acest organ de paza se afla sub conducerea directa a primarului, doar ca acesta si-a delegat atributiile unui tanar absolvent de Drept, ofiter de serviciu la cabinetul sau si presedinte al organizatiei de studenti a PD Cluj.

Boc a propus interzicerea vanzarii bauturilor alcoolice cu doua ore inaintea desfasurarii competitiilor sportive si in timpul acestora, pe raza locului de desfasurare si interzicerea programului prelungit al teraselor aflate intre blocuri, care deranjeaza, prin muzica tare si zgomot, locatarii.

In tot acest timp, colegii sai de Coalitie, reprezentantii UDMR, se plang ca viceprimarul lor si cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean (CJ) nu primesc insarcinari de la primar si de la presedintele CJ si ca, la Cluj, Coalitia functioneaza fara ca protocolul necesar sa fie semnat in judet.

In lipsa unui purtator de cuvant al PD Cluj, daca Boc nu este de gasit, atunci nu are cine sa confirme care parte are dreptate: UDMR, care spune ca pactul nu s-a semnat sau ceilalti, care spun ca actul a fost "agreat".

Mici mari probleme locale
Pentru ca parking-urile necesare orasului sa fie, totusi, construite, Boc a propus ca bancile si centrele comerciale din oras sa plateasca o taxa pentru construirea acestora, iar consilierii locali vor trebui sa decida asupra acestui proiect. Dar, pana la acceptarea sau nu a solutiei, centrul orasului ramane extrem de aglomerat, iar parcarile in locuri nepermise nu sunt amendate corespunzator.

si, daca tot este vorba de spatiul public, strazile Clujului au devenit camp de razboi, de cand firma franceza Sade le sparge pentru a repara canalizarea orasului.

In repetate randuri, cartiere intregi au ramas fara curent, iar firme din Cluj, precum posturi de radio private, companii de telefonie mobila sau posturi de televiziune locale au ramas fara energie electrica si s-au trezit si cu echipamentele arse.

Firma Sade a primit un avertisment public, in care i se cere sa repare strazile pe care a lucrat, dar in privinta muncii paguboase pentru altii, primarul sustine ca nu se poate face nimic, firma avand contract pentru aceste lucrari.

In ciuda promisiunilor de spatii verzi, Consiliul Local si cel Judetean se bat pe putinele ramase in Cluj, pentru a facilita constructia de Mall-uri pe ele. Inclusiv stadionul de traditie al orasului, "Ion Moina", ar putea fi distrus pentru a ceda locul unui Mall, iar noul stadion ar urma sa fie construit in afara orasului.

Banii de la bugetul local au fost un motiv de dispute, deoarece unii au considerat ca s-au pompat prea multi in echipe de fotbal si prea putini in cultura. Astfel Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a primit doar doua miliarde din partea autoritatilor locale, desi a devenit o emblema a orasului si ii aduce faima pe plan international.

Iar Festivalul International de Teatru Experimental Man.in.Fest, initiat si organizat de compania de teatru independent Teatrul Imposibil, era sa ramana in aer daca membrii companiei nu faceau o campanie de presa prin care sa denunte public modul defectuos in care se dau banii de la buget.

Compania a realizat o licitatie cu vanzare, parodica, in semn de protest, iar in urma actiunii, primarul Emil Boc a convocat de urgenta Consiliul Local (CL) si a oferit aproximativ 700 de milioane de lei companiei pentru festivalul de teatru (prima editie de acest gen).

Boc a acuzat, voalat, compania Teatrul Imposibil, ca i-ar fi fortat mana, desi actiunea pornise tocmai de la faptul ca el le promisese introducerea proiectului pe ordinea de zi a CL, din initiativa sa, ca forma de sprijin pentru proiect. Dupa sase luni, acesta ramasese tot in mapa lui Boc, astfel ca echipa Imposibilului s-a vazut nevoita sa faca publica problema.

Tribunalul de pe forumul site-ului Primariei

Primarul Clujul, Emil Boc, a declarat, in momentul lansarii noii pagini de Internet a institutiei pe care o conduce, ca scopul acesteia este de a asigura transparenta in relatia dintre autoritatile locale si cetateni, precum si de a permite clujenilor sa intre in dialog direct cu primarul. Forumul de discutii pare sa isi fi atins, macar in parte, scopul.

Dezbaterile nu se limiteaza doar la probleme ale comunitatii locale, ci se refera si la situatia generala a politicii romanesti. Cersetoria este una dintre temele principale de dezbateri, toti cei care si-au exprimat opiniile fiind nemultumiti de activitatea Primariei in combaterea cersetoriei. "Am citit cu mare entuziasm ca Politia Primariei combate cersetoria si asta e de laudat.

Totusi, de cateva luni bune, in fiecare dimineata, in fosta statie de autobuz din Piata Avram Iancu e o tanti care cerseste. Nu zice nimic, sta cu mana intinsa cu ceva marunt in ea. Are niste ochelari mari si o privire tampa. O vad zilnic si nimeni nu o intreaba de sanatate. in Piata Mihai Viteazul e permanent o cersetoare tiganca in carut, cu picioarele umflate si care mai face uneori scandal.

si lista poate continua. Chiar nu-i vede nimeni?", spune o persoana ce foloseste pseudonimul "Ofofof". "Alexcjro" semnaleaza si o sursa inedita a cersetoriei. "Dar de cersetorii legali cine se ocupa?", se intreaba acesta, acuzandu-i pe gunoieri ca "daca nu le platesti cat cred ei, fac scandal. Ei nu sunt cersetori?".

Opinia generala a "forumistilor" este ca primarul Emil Boc nu si-a respectat promisiunile cele mai importante facute in campania electorala. "Sunt suparat! Va mai amintiti campania electorala??? Marele tam-tam era noul cartier de locuinte in zona Lomb, viabilizarea zonei si altele.

Azi aflu cu surprindere ca zona Lomb este zona destinata activitatilor agroindustriale si se pare ca asa si va ramane, pentru ca nu se mai admit nici un fel de derogari de la PUG. Deci chiar daca ar vrea omul ca pe cont propriu si cheltuieli proprii sa-si faca un PUZ si sa-si construiasca o casa, NU SE POATE!!! Bine facut, dl Primar, Felicitari! in ghilimele, bineinteles".

PS: V-am votat pentru aceasta promisiune... dezamagire", spune Aviatoru'. Diud este mult mai pesimist: "Sa imi spuna cineva, sau el, cele mai importante 5 lucruri pe care Boc le-a facut in Cluj in deja un an de mandat (sa nu veniti cu patinoarul ca nu tine!) si atunci o sa ma inclin in fata lui. Dar, pana atunci, respectul meu pentru el si Alianta este egal cu ZERO.

Tara asta se duce in jos si noi odata cu ea". Ramona are o propunere inedita: "Mai oamenilor, daca tot avem toti asa un spirit civic mai dezvoltat hai sa facem ceva. Hai sa facem ceva pentru Cluj, ca pentru tara sigur nu vom putea. Hai sa ne facem un ONG sa promovam Clujul (...) Daca nu reusim, atunci poate chiar va fi cazul sa plecam inCongo".

Diud ii cere primarului sa organizeze o intalnire cu forumistii. "Ii lansez lui Boc o cerere oficiala de a raspunde in numele Aliantei si a partidului pe care il conduce si a functiei de primar pe care o are (si cu infimul meu sprijin) pt. mai multe probleme. Cer sa facem o intrunire, forumisti si dansul, daca tot se da deschis si echidistant si indreptat spre cetatean".

Ofofof nu crede ca o astfel de intalnire ar avea rezultate notabile: "il stiu pe D-l Boc... Sigur, aveti dreptate, se vor lua masuri, se va face, se va drege, se discuta, se analizeaza, altii sunt de vina, eu sunt mic, ce sa fac ??, esentele tari se tin in sticlute mici.

Dar macar sa-i amintesc cum se dadea cu caramida in piept cand era in opozitie ca ar face multe daca ar avea putere. Acum o are, dar cred ca nu mai stie ce era sau este de facut." "Lina80" nu este de acord cu atitudinea celor care critica situatia actuala si pe primarul Boc: "Fratilor, degeaba ne tot plangem si ii tot criticam pe altii (...) E usor sa dam vina pe Alianta, ca nu face si ca nu drege (...) Daca nu le dam un ragaz si aruncam cu noroi din prima... vorba cuiva... avem tara pe care o meritam. S-auzim numai de bine!"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea