Social

#folosire aghiasma #pastrare aghiasma # aghiasma mare # aghiasma #boboteaza

BOBOTEAZA - Cum se pastreaza Aghiasma si cum se foloseste

Aghiasma este apa sfintita pe care crestinii o iau de la biserica in ziua de Boboteaza. Se spune ca orice crestin trebuie sa aiba in casa apa sfintita si sa o bea.

 

Aghiasma este data credinciosilor, insa o parte din aceasta se pastreaza in biserica, intr-un vas numit si aghiasmatar. Aceasta este folosita apoi de preot in timpul slujbelor, printre care: la botezul copiilor, la rugaciunea pentru durerea de cap, la randuiala de curatire a fantanii spurcate, la binecuvantarea inceperii semanaturilor, la vasul cel spurcat, la tarinele (holdele), viile si gradinile bantuite de lacuste si gandaci, la Sfintirea crucii si a troitei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericesti, scrie realitatea.net.

Cum se patreaza Aghiasma Mare

Aghiasma Mare trebuie pastrata intr-un vas curat, la loc de cinste, cu conditia ca acesta sa fie racoros (cum ar fi camara). Nu o tine langa o sursa de caldura.

Cum se foloseste Aghiasma Mare

Din Aghiasma Mare credinciosii trebuie sa bea timp de opt zile in sir, incepand din ajunul Bobotezei, pana la incheierea praznicului, adica pana la 13 ianuarie.

Dupa aceea, ea se poate lua numai dupa Spovedanie. Indeosebi cei opriti de la impartasire se pot mangaia luand aghiasma si apoi anafora. Cand ne impartasim, Aghiasma se ia dupa impartasire, fiind mai mica decat Sfanta Impartasanie, iar cand luam anafora, Aghiasma se ia inainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora.

In caz de boala, putem, de asemenea, sa gustam din ea cu credinta. Caci apa aceasta, avand intr-insa darul si puterea dumnezeiasca a Sfantului Duh, a facut adesea multe minuni, insanatosind bolnavi, tamaduind rani, aparand de rele, de necazuri si de primejdii.

Aghiasma mai poate fi folosita pentru a stropi casa, curtea, gradina, animalele, ogoarele si livezile, pentru a le feri de rele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea