Social

Blair, dispus la negocieri cu gruparea terorista IRA

Fostul premier britanic era dispus sa duca tratative directe cu membrii Consiliului Armatei Republicane Irlandeze, pentru a eficientiza procesul de pace din zona.

In 2001, Tony Blair era dispus sa se intalneasca in secret cu liderii IRA , in incercarea de a salva procesul de pace din Irlanda de Nord . Dezvaluirea a fost facuta de ziarul britanic „The Guardian“, care citeaza o carte a lui Jonathan Powell, fostul sef de cabinet al lui Blair.

„Tony credea cu tarie in puterea persuasiunii si in capacitatea sa de a castiga simpatia oamenilor. I-a propus de cel putin trei ori lui Gerry Adams (presedintele formatiunii Sinn Fein) sa ii aranjeze intalniri cu Consiliul Armatei Republicane Irlandeze“, a afirmat autorul.

Cartea sa este intitulata „Multa ura, putin spatiu: lupta pentru pace in Irlanda de Nord“ si prezinta eforturile depuse de fostul premier din Londra pentru a pune capat conflictului din regiune.

Potrivit volumului, Blair ar fi sugerat o intalnire cu liderii IRA la insistentele fostului presedinte american Bill Clinton. Acesta i-ar fi cerut, imediat dupa ce a parasit Casa Alba, sa faca tot posibilul pentru a eficientiza procesul de pace din Irlanda de Nord. Pentru a avea rezultate cat mai bune, Tony Blair s-a aratat dispus sa incalce usor regulile.

Astfel, el ar fi fost de acord sa se intalneasca cu cei 8 membri ai Consiliului IRA, in conditii mai putin obisnuite, pentru a le castiga increderea. Politicianul le-ar fi permis interlocutorilor sai sa poarte masti in timpul intrunirii, ca sa nu poata fi identificati si ar fi acceptat un loc de intilnire neutru, care sa favorizeze negocierile fructuoase. Politicianul laburist spera sa-i convinga astfel pe liderii gruparii paramilitare sa semneze o intelegere de durata privind incetarea violentelor.

Autorul cartii, Jonathan Powell, a fost seful de cabinet al lui Tony Blair din 1995 si pana la finalul mandatului. Acum, el spune ca Occidentul ar trebui sa foloseasca tactica negocierilor in relatia cu gruparea al-Qaeda.

Paralel, actiunile ilegale ale gherilelor din zona Irlandei, par sa nu se fi incheiat. La sfarsitul saptamanii trecute, politia irlandeza a arestat 11 persoane, banuite de activitati paramilitare. Printre cei retinuti se afla si cativa reporteri BBC.

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea