Social

Alexandru Bittner, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Adrian Nastase, omul care i-a ajutat matusile sa faca afaceri din care familia fostului premier a mostenit milioane de euro, povesteste cum a cunoscut-o pe celebra Tamara. Cind vine vorba de contractele de concesiune a Deltei, care sint pe punctul de a fi reziliate, Bittner cere respectarea regulilor jocului. Daca nu, se gindeste sa plece in Congo, destinatie pe care o mai aveau in vedere si multi romani in cazul in care Nastase ar fi cistigat prezidentialele.

Va spune ceva adresa Christian Tell nr. 15?

Tell nr. 15? Habar nu am.

Cladirea de la aceasta adresa a fost cumparata de matusa Tamara?

Degeaba imi spuneti, ca nu stiu.

Nu ati spus dumneavoastra ca, in momentul in care batrina matusa a lui Adrian Nastase facea afaceri, va cerea sfatul?

O consiliam cind ma suna si ma intreba ce sa faca, cum sa investeasca. Eu ii spuneam: parerea mea este ca... Deci de chestia asta cu Tell habar nu am. Nu m-a intrebat.

Dar cum ati ajuns sa o consiliati? Cum ati cunoscut-o?

Prin domnul Nastase. O stiu dinainte sa plec din tara. Adica, inainte de 1982. Dar nu mai tin minte unde ne-am intilnit prima data si cu ce ocazie. Inchipuiti-va ca dumneavostra aveti cel mai bun prieten si va duceti la el la onomastica si va intilniti si cu matusa dinsului. Stai acolo si discuti, nu?

Venea la familia Nastase la zilele aniversare?

Da. Deci dumneavoastra stati de vorba cu matusa celui mai bun prieten, dupa aia va dati numarul de telefon si o data la trei luni va suna sa-i spuneti ce sa cumpere.

Matusa Tamara era activa

Si mergeati la doamna Tamara?

Nu, vorbeam la telefon sau ne intilneam la o masa festiva.

O batrina la 93 de ani sa faca afaceri. Nu e cam ciudat?

Era activa. Mai ales in anul 1999 (n.r. - in acest an avea 91 de ani) era extraordinar de activa.

Bijuteriile pe care le-ati cumparat de la ea le-ati evaluat ?

Da, le-am evaluat. Banuiesc ca miine o sa apara in ziar ca am pacalit o sarmana batrina.

Pai ati pacalit-o? Habar nu am ce bijuterii ati luat.

Vreti sa va fac un cadou, ceva?

Nu, intrebam si eu. Sotiei ii plac, le poarta?

Stiti cum este, si le doreste pe toate. Am luat ce am putut.

Deci matusa mai avea bijuterii?

Mai erau bijuterii.

Ce v-a placut cel mai mult: un colier, un inel?

Mie mi-a placut o brosa, Art Noveau, este perioada de aur a lui Lalique, de pictura pe sticla , din 1930.

Cum arata, este valoroasa?

Este o chestie rotunda, cu un cap de femeie care se uita la o stea si steaua este un diamant. O chestie foarte scumpa.

Cit?

Nu am evaluat-o. Daca e sa o luam asa, aur si diamante, nu stiu.

Si sotia?

Ei ii plac alte lucruri, si as vrea sa inchei aici. Ei ii place un diamant mare de tot, pe care il poarta frumos pe deget.

Amnezie la contract

Ziarele scriu ca ati dat cei 400.000 de euro pe bijuterii inainte sa incheiati un contract, iar banii au fost depusi in contul Danei Nastase cu sase luni inainte de semnarea contractului?

Nu stiu, trebuie sa am actul in fata. Nu pot sa spun asa, sa nu fac vreo greseala.

Dar stiti exact anul, sau macar luna in care le-ati cumparat?

Nu, Nu. Mai ales ca o sa ma citati, mai bine vorbesc cu hirtiile pe masa.

La Oficiul privind Spalarea Banilor era un dosar in cazul matusa Tamara. Inainte sa fie clasat, unii dintre cei care au facut ancheta au ajuns la concluzia ca nu puteati justifica cei 400.000 de euro pe care i-ati dat pe bijuterii. Au controlat si firmele dumneavoastra si pe ale lui Sorin Tesu, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase, cel care a depus banii la banca in contul Danei Nastase.

Habar nu am ca au controlat firmele lui Tesu. Nu stiu de ce l-au controlat, pentru ca banii erau de la mine. Nu stiu nimic de Tesu. Ce vorbiti? Aveti o copie a dosarului? Poate vreti sa va fac o plingere penala. Aveti o copie sau ma vrajiti? De unde stiti?

Ce copie a dosarului, daca dosarul a disparut de la Oficiu? Sint declaratii ale oamenilor care s-au ocupat de acest dosar.

Care oameni?

Procurorii care s-au ocupat de verificari in acest caz. Aveati banii la momentul ala? De unde i-ati luat? Din pestele Deltei? Din alte afaceri?

Aveam banii acestia, si de zece ori pe-atit. Din afaceri aveam banii. Cu astia care sustin ca nu aveam banii vom discuta in Curte. In Curtea de Casatie sau in curtea de fotbal, ca nu mai stiu unde sa ma mai duc.

Cit mai negociati rezilierea contractelor din Delta?

Noi mergem la negocieri de aproape 9 luni de zile. Neam plictisit de aceste negocieri. Cei cu care negociem nu inteleg sensul banilor. Dar mergem, ca sintem oameni de afaceri. Se duc avocatii mei, oamenii mei. Nu stiu exact.

Moraru se ocupa de morarit

Ati vazut ce sustine un raport facut de Dan Moraru, fostul consilier prezidential al lui Iliescu?

Nu stiu cine este domnul Moraru. Ma doare in fund cine este. Ma puteti cita. Nu stiu ce spune domnul Moraru. Ce consilier prezidential? Numim asa Inalta Curte de Casatie si Justitie si portarul de la Cotroceni. El nu este Inalta Curte de Casatie si Justitie, am avut procese in legatura cu contractele de concesionare din Delta si le-am cistigat. Domnul Moraru este domnul Moraru. Poate se ocupa de morarit.

El vorbeste de grupuri de interese care voiau sa puna mina pe Delta.

Dupa ce s-au dat trei ori la rind sentinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie favorabile mie, poate sa vina si morarul, panificatorul si brutarul sa spuna orice. Nu stiu daca ma fac inteles. Daca nu acceptam regulile jocului, ne ducem dracu in Congo. Toate procesele cistigate la Curte au aratat ca licitatia pentru concesionare este in regula.

Cind ati cistigat procesele?

Incercati sa spuneti ca le-am cistigat in guvernarea trecuta. Da, eu am cistigat procese si in actuala si in fosta guvernare.

Raportul acela vorbeste de grupuri de interese, de Petru Lificiu, de cum cum a fost dezinformat Jonathan Scheele.

Eu am scrisori. Nu eu, cei de la ARBDD (n.r. - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), de la Comisia Europeana, care spun ca cel mai bun lucru care s-a intimplat e concesionarea. Am scrisori de la expertul comisiei europene, care spune acelasi lucru. De ce nu scoate astea in presa domnul Morar, care nu stiu cine Pastele ma-sii este?!

Sincer, ati fost avantajat cind ati obtinut concesionarile in Delta?

Nu.

Timpitii de la Agentia de Pescuit

Domnule Bittner, este o afacere concesionarea in Delta. Ati renunta la ea?

Cel mai bun lucru care se poate intimpla este ca timpitii astia de la Agentia de Pescuit sa-mi taie concesiunea. Dar in modul asta: m-ati pus sa fac icre embrionate, sa populez cu peste, sa sap nu stiu ce canale? Da. Dati-mi banii inapoi si eu va garantez, in scris, ca, in citiva ani, nici o broasca nu va mai fi in lacuri.

Cit ar trebui sa va dea statul?

3-4 milioane de euro.

Sint interese politice in Delta?

In momentul de fata, sint interesele politice la modul: sa-l f... pe Bittner.

Dar erau si inainte interese politice?

Deci eu va arat acte, legi. Ce mai urmeaza - sa vina PNA, DNA? Ca doar domnia Sulfina mi-a facut plingere la PNA, la inceputul anului. Si au venit si au verificat. Nu stiu daca au terminat. Garda de Mediu a plecat cu coada intre picioare, iar Garda Financiara mi-a dat o amenda. M-a rupt in doua. Mi-a dat 40 de milioane si avem un proces.

Va deranjeaza suma?

Nu ma deranjaza suma, pentru ca aceasta suma o dau intr-o seara la fete. Ma deranjeaza principiul. De ce mi-ai dat maximum pe o chestie care nu o aplica nimeni si este si veche?

Doua milioane de euro pe luna

Alexandru Bittner a reusit sa concesioneze in anul 2003 jumatate din Delta Dunarii. Pentru toate zonele pe care le controleaza, a platit la stat timp de doi ani o redeventa de 6,1 miliarde de euro. Numai din produsele pe care le vinde, ce provin de la fabrica de conserve de peste pe care o are in delta si pe care a deschis-o la mijlocul anului trecut, Bittner sustine ca scoate 2 milioane de euro pe luna.

Dosarul celor 400.000 de euro


Cei 400.000 de euro pe care Alexandru Bittner i-a platit pentru bijuteriile cumparate de la Tamara Cernasov au ajuns in contul Danei Nastase ( foto ). Creditanstalt, banca la care au fost depusi banii, a sesizat in aprilie 2000 Oficiul National pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii Banilor (ONCPSB). In urma investigatiilor pe care le-au facut, analistii Oficiului au ajuns la concluzia ca dosarul in acest caz trebuie trimis catre Parchet, unul dintre motive fiind lipsa unor justificari reale a provenientei celor 400.000 de euro. Numai ca plenul Oficiului a supus la vot si majoritatea a hotarit ca dosarul sa fie clasat. Cei doi membri ai Oficiului care s-au opus, Adrian Cucu si Vasilica Enescu, au fost eliminati din institutie, printr-o hotarire data chiar de guvernul Nastase.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea