Social

Bitner a finantat mostenirea lui Nastase

2 a reusit sa dea de urma misteriosului Silviu Podolan, taximetristul care i-a vindut matusii lui Adrian Nastase cei 2.500 de metri patrati de teren categoria lux, din spatele scolii americane, cu numai 156 de dolari.

Este un om sarac lipit pamintului, il caracterizeaza o prietena foarte buna a sa, cea care l-a luat in spatiu fiindca Silviu Podolan nu mai avea unde sa locuiasca. Taximetristul care, in 1999, a cumparat 85.000 de metri patrati din zona rezidentiala a Voluntarilor, este atit de sarac incit nu detine nici macar o casa. El figureaza oficial ca avind domiciliul in cartierul Tineretului, intr-o garsoniera ce apartine unei amice, Cristina. Nu locuieste insa aici.

Un amarit

In pofida interiorului confortabil si luxului afisat de tinara, nici Cristina nu pare sa aiba o situatie financiara tocmai roza, tinind cont ca figureaza la avizierul blocului cu o datorie de 20 de milioane de lei. Am dat-o si in judecata, ce mai putem sa facem?, spune doamna Popa, administrator in blocul respectiv.

Cristina s-a aratat uimita cind a aflat ca Silviu, barbatul pe care-l stie de 15 ani de zile, si-a putut permite vreodata sa cumpere un teren atit de mare si scump, din care i-a vindut tocmai matusii lui Nastase o portiune de 2.500 mp: Nu poate sa fie el! Am indoieli mari ca a cumparat el asa-ceva. L-am luat in spatiu pentru ca mi-a fost mila de el. Il stiu de 15 ani si n-am auzit sa aiba ceva in proprietate. Este amarit, este un om amarit, insista ea, rizind la aflarea motivului pentru care il cautam pe Podolan. L-a cunoscut in urma cu 15 ani, pe cind Silviu lucra la Panipat si era coleg cu sora Cristinei. Dupa moartea parintilor, Silviu a vindut modestul apartament de doua camere din Drumul Taberei, ramas mostenire de la tatal sau Victor Podoleanu, dar a pierdut repede banii obtinuti astfel. Cristina si sora sa au fost induiosate de necazurile pe care le avea acesta si au acceptat ca barbatul sa fie luat in spatiul lor, la adresa din Tineretului. I-a murit mama in 2000 si tatal nu stiu exact cind si el era un om sarac, fusese sofer de TIR, povesteste Cristina.

N-am stiut cui vind

Din spusele Cristinei, Silviu Podolan este modest nu doar financiar. Din cite stiu, n-are mai mult de 10 clase, spune ea. Lucreaza de citiva ani ca taximetrist, are acelasi nivel de trai de amarit, cum repeta Cristina. Ca sa ne convinga ca este o greseala, femeia l-a sunat, in cele din urma. De la celalalt capat al firului, Silviu Podoleanu a refuzat orice dialog cu noi, nu insa inainte de a confirma operatiunile din 1999: cumpararea terenului de 85.000 mp de la Olga Octavia Maniu si vinzarea a 2.500 mp catre Tamara Cernesov, matusa Danei Nastase. N-am stiut cui vind terenul, spune Silviu Podolan, referitor la matusa lui Adrian Nastase.

Retrocedare conditionata

Silviu Podolan este personajul care in 1999 a cumparat de la Olga Octavia Maniu o suprafata de 8,5 ha de teren in zona de lux Voluntari, teren invecinat cu proprietatea lui Gigi Becali. Pamintul provine din cele noua hectare care i-au fost retrocedate Olgai Maniu. Ieri, Olga Maniu a recunoscut ca si-a primit pamintul inapoi conditionat: Domnul Apostol, de la cadastrul din Mogosoaia, mi-a spus ca daca vreau sa obtin titlul de proprietate al terenului confiscat de comunisti trebuie sa accept sa-l vind unui client pe care il aduce el. Nu sint nebuna, dar nu aveam alta solutie. Altfel, trebuia sa mai astept cine stie cit ca sa-mi dea actul, ca era trecut in arenda la SCAI Mogosoaia (IAS-ul controlat de Teia Sponte , prietenul si partenerul de afaceri al lui Gigi Becali, vicepresedinte la Clubul de Fotbal Steaua n.red.). Nu stiu cine este Podolan, el este clientul pe care mi l-a adus domnul Apostol, cind mi-au dat titlul de proprietate, ne-a declarat Olga Octavia Maniu. Apostol de la Mogosoaia a murit de cancer, in urma cu citiva ani.

Bitner a finantat mostenirea lui Nastase
Adrian Nastase s-a autodenuntat, in direct aseara, in emisiunea Realitatea zilei: o parte din banii aparuti in noua sa declaratie de avere provin din bunuri care au fost vindute omului de afaceri Alexandru Bitner ( foto ).
Fostul premier al Romaniei a marturisit ieri seara, la postul Realitatea TV, ca o parte din milionul de euro mostenit de la matusa superbogata, Tamara Cernasov, provine din afaceri pe care aceasta le-ar fi facut cu Alexandru Bitner, cel pe care presa l-a considerat mereu paravanul in afaceri al familiei Nastase. Nastase a reluat povestea de telenovela a familiei matusii Cernasov, care s-a nascut la Tbilisi si a venit in Romania cu acumularile vremilor respective. El a povestit ca batrina s-a temut sa nu-i intre cineva in casa si a decis sa vinda o parte din bunuri. Cui? In 1998, printr-un act notarial unde, pe doua pagini si jumatate, sint numai bijuterii si obiecte, ea a vindut aceste bunuri si a dobindit 400.000 de dolari, pe care i-a depus la banca. A cumparat Alexandru Bitner. Nastase, care s-a laudat ca merg cu sinceritatea pina la capat, a mai spus ca matusa a fost in continuare la fel de inspirata in afaceri si s-a gindit sa investeasca banii si altfel. A mai cumparat si trei apartamente pe care le-a inchiriat, iar chiria i-a adus alte venituri, cu dobinzile aferente. Asa a explicat el 0 fabuloasa a Tamarei Cernasov. Despre Bitner, Nastase a avut numai cuvinte de lauda. Il stiu pe Alex Bitner de 20-30 de ani si-a inceput el marturisirea. Acesta ar fi trebuit sa se casatoreasca cu Dana Barb, sora lui Nastase, ceea ce nu s-a mai intimplat, dupa care Bitner a plecat in SUA. Dupa parerea mea, e un om corect si a facut si investitii.

Despre matusi , in PSD
Ion Iliescu, presedinte fondator al PSD

- Cum comentati mostenirea primita de Adrian Nastase?

- Sa explice el.

- Cum se face ca, desi ati ajuns la 75 de ani, nu ati primit nici o mostenire?

- Am avut o familie mai saraca.

- Aveti matusi?

- Am avut multe matusi.

- V-au lasat ceva mostenire?

- Nimic. Ai mei au avut doar casa batrineasca, dar au vindut-o cind s-au mutat in Bucuresti. Nu am avut proprietati, nu am avut mosteniri. Asta nu ma favorizeaza. Cei care au, sint favorizati de soarta. Dar eu nu am fost favorizat de soarta.

Doru Ioan Taracila, presedintele PSD Calarasi

- Aveti matusi?

- Am, dar sint in viata.

Mircea Geoana, presedintele PSD

- Cum comentati mostenirea primita de Adrian Nastase?

- Nu fac comentarii de nici un fel. Sint convins ca Adrian Nastase isi va prezenta punctul de vedere, asa cum ne-a anuntat azi la sedinta Biroului Permanent, si ca va clarifica ce e de clarificat.

Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului

- Ce spuneti despre mostenirea primita de Adrian Nastase?

- Nu comentez in nici un fel!

- Aveti matusi?

- Matusi? Regret enorm, dar nu am.

Catalin Stochita, cumatrul lui Marian Vanghelie

- Cum comentati mostenirea primita de Adrian Nastase?

-Daca e legala, nu mi se pare normal ca presa sa se lege de chestiile de familie, ca de ce ai primit o mostenire. Daca ai primit-o, e normal sa o declari.

- Aveti matusi?

- Nu am, dar mi-as dori si eu una asa.

Adrian Nastase

- Cite matusi aveti?

- Am sa le numar si am sa va spun cite.

(Florin Ciornei)

DOAMNELE INTRE ELE

In afara povestii de dragoste cu Dana Barb, Alexandru Bitner a avut legaturi de afaceri cu familia Nastase prin sotia sa, Sherry Bitner. Dana si Sherry au avut impreuna o firma de antichitati

PRIETENII STIU DE CE

Bitner este administrator a peste 100.000 de hectare din Delta si mai multe exploatari piscicole din tara, toate concesionate pe timpul guvernarii Nastase.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea