Social

#bani #drepturi de autor #impozit #taxe

Biruri mai mari pe drepturile de autor

In cateva luni, sute de mii de artisti, ziaristi , inventatori, dar si avocati vor fi obligati de stat sa cotizeze si la bugetul de pensii. Ministerul Muncii a modificat proiectul legii pensiilor si a inclus in randul veniturilor din care se retine contributia la asigurarile sociale atat drepturile de autor, cat si pe cele din conventii civile si contracte de colaborare .

Potrivit proiectului, contributia celor care obtin astfel de venituri - acum de 9,5% din castig - se va aplica doar pentru echivalentul a cinci salarii medii pe economie, adica pe maximum 9.000 de lei. Cu alte cuvinte, marii dezavantajati ai noului „bir” vor fi cei care obtin din drepturi de autor , din conventii civile sau pe contracte de colaborare, sume mai mici de 9.000 de lei. Mai mult, atat avocatii, cat si reprezentantii cultelor, care au acum propriul sistem de pensii , vor fi obligati sa cotizeze la bugetul public de pensii. Noul proiect a fost trimis ministerelor pentru consultari saptamana aceasta, astfel ca la inceputul lunii februarie sa fie adoptat de guvern si trimis in parlament pentru dezbatere.
 
 ( citeste continuarea in Evenimentul Zilei )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea