Social

Big Brother pe sosea: nici un accident, 20.000 de amenzi

De cind s-a implementat sistemul de supraveghere video pe soseaua Bucuresti-Brasov, nu s-a intimplat nici un accident grav , viteza medie a scazut de la 73 la 52 km/h, dar s-au inregistrat 20.0000 de amenzi.

Supravegherea video a Drumului National 1, pe segmentul Bucuresti - Ploiesti - Sinaia - Azuga, incepe sa dea rezultate. In perioada 12-21.12.2005, pe acest tronson nu a avut loc nici un accident de circulatie cauzat de viteza excesiva sau de depasiri neregulamentare. Anul trecut, pe DN 1 au avut loc 93 de accidente grave, in care au murit 44 de persoane si au fost ranite grav alte 66, fapt care a determinat Politia Rutiera sa acorde acestui tronson cel mai mare grad criminogen. In cele zece zile au avut loc doar doua accidente, unul din cauza unui biciclist neatent, iar celalalt din cauza unui sofer care a adormit la volan, ne-a declarat comisarul-sef Dumitru Jianu, adjunctul sefului Politiei Rutiere.

Amenzi prin posta

In prioada de proba de la activarea sistemului de supraveghere si pina la aplicarea sa efectiva, politistii de la circulatie au reusit sa estimeze viteza de rulare pe DN 1 la 73 km/h. Dupa ce au inceput sa aplice amenzi, viteza a scazut la 52 km/h. Insa concomitent cu reducerea numarului de accidente si scaderea vitezei medii, a inceput sa ploua cu amenzi, iar distanta Bucuresti - Brasov se parcurge cu aproape o ora in plus.

In numai zece zile, aproximativ 20.000 de soferi, aproape cit in tot anul trecut, au calcat pedala acceleratiei peste limita legala si vor primi prin posta, acasa, amenda. Pina in prezent, au fost procesate doar 6.000 de procese-verbale, restul amenzilor urmind a fi inregistrate si trimise contravenientilor. Dupa ce ridicati amenda de la posta, trebuie sa o platiti la CEC in 48 de ore. Daca depasiti termenul, amenda e dubla: 600.000 de lei vechi. Chitanta de la CEC o predati la politie impreuna cu plicul care are pe el data postei.

76 de permise retinute din cauza vitezei

Potrivit legislatiei rutiere, daca mergeti cu zece kilometri pe ora in plus peste viteza maxima admisa pe portiunea de drum respectiva, atunci veti fi amendat. De exemplu, intr-o localitate unde viteza maxima admisa este de 50 km/h, aveti voie sa circulati cu maximum 60 km/h. Daca ati depasit 60 km/h, atunci veti fi amendat. Daca circulati cu o viteza mai mare cu 50 km/h fata de viteza maxima admisa, atunci vi se retine permisul de conducere pentru o perioada de 45 de zile. In aceasta situatie s-au aflat 76 de persoane care au circulat pe raza unor localitati de pe DN 1 cu peste 100 km/h.

Sistemul se va extinde pina la Brasov si inca in patru judete

Multumiti de succesul inregistrat pe DN 1, reprezentantii Politiei Rutiere vor sa implementeze sistemul de supraveghere video pina la Brasov, iar apoi si in judetele Prahova, Arges, Cluj si Sibiu. Comisarul-sef Dumitru Jianu a declarat ieri ca cele patru judete au fost alese in urma discutiilor purtate cu autoritatile locale. Duminica trecuta, doar pe sectorul Bucuresti - Otopeni au circulat peste 64.000 de masini, adica aproape 5.700 de masini pe ora, dublu fata de capacitatea de circulatie a acestui drum. Potrivit politistilor, mai mult de jumatate din trafic se disipeaza in zona Otopeni - Snagov. Simbata trecuta a mai fost inregistrat trafic intens pe tronsonul Comarnic - Sinaia, unde au fost inregistrate 2.300 de masini pe ora, cu 40% mai mult decit capacitatea de circulatie pe acest segment. In afara zilelor de weekend, traficul pe DN 1 se desfasoara in conditii normale.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea