Social

Berlusconi pune in aplicare masurile promise impotriva imigrantilor romani

Ministrul de Interne vrea sa inchida granitele pentru romi. Primarul Romei va expulza 20.000 de imigranti.

Scena politica de la Roma s-a calmat, guvernul Berlusconi si-a intrat in atributiuni. Razboiul declansat insa la nivel verbal de politicienii italieni in campania electorala impotriva imigrantilor romani continua acum la nivel pragmatic. Si asta chiar de maine, cand vor fi puse la punct „masurile pentru intarirea securitatii si combaterea imigratiei ilegale”, a avertizat ministrul de Interne Roberto Maroni .

De fapt, prima reuniune oficiala a cabinetului Berlusconi va avea ca principala tema de dezbatere problema imigratiei. Ministrul de Interne nu a lasat loc pentru ambiguitati, adaugand ca este vorba de „ultimele fenomene legate de imigratia comunitara” (respectiv, cea provenita din Romania). Concret, este vorba de o noua lege prin care cetatenii straini sa fie obligati sa demonstreze ca au un venit minim din care sa supravietuiasca, pe care il castiga „cinstit” si ca au si o locuinta. Toate aceste detalii ii vizeaza pe romii din Romania.

Romii, blocati la frontiera?

Daca aceste masuri nu sunt suficiente pentru a-i descuraja pe romi, ministrul de Interne a mai precizat si ca studiaza daca si cum anume sa fie reluate controalele la frontiera nationala pentru a „limita intrarea nomazilor”, in majoritate de cetatenie romana . Italia este pregatita sa mearga mai departe, chiar daca s-ar opune Bruxellesul.

Roberto Maroni anuntase in urma cu cateva zile ca, in caz de necesitate, va „renegocia cu Comisia Europeana regulile privind libera circulatie , punand limite atunci cand se afla in joc securitatea nationala”, potrivit Rompres.

Ministrul s-a documentat puternic inainte de preluarea portofoliului, studiind toate posibilitatile de suspendare a tratatului Schengen, cel care a desfiintat controalele la frontierele din interiorul UE. Oficialul a descoperit ca legislatia europeana prevede ca un stat poate sa decida ca pentru „o perioada limitata sa efectueze controale la frontiera”, potrivit La Repubblica, dar dupa ce consulta celelalte parti implicate. Tot ce trebuie sa faca autoritatile de la Roma deci este sa le informeze pe cele din Romania.
Alemanno are norma la expulzari

Cabinetul este sustinut puternic si de declaratiile noului primar al Romei, Gianni Alemanno, care a indicat ca vrea sa repatrieze 20.000 de infractori straini, potrivit The Sunday Times. El a lasat de inteles ca multi dintre acestia vor fi romani, precizand ca pentru a-i imbarca in avioane inapoi spre tarile de origine, Italia are nevoie de „aprobare” din partea unor state ca Romania. „In sudul Italiei, problema este mafia. In Roma, problema este imigratia (...) Romanii nu sunt nebuni si nici eu nu sunt”.

Comisarul Orban critica Italia

Unul dintre putinii oficiali care au reactionat pana acum este comisarul pentru Multilingvism, Leonard Orban. El a indicat intr-un interviu pentru La Repubblica ca limitarea accesului romanilor in Italia poate afecta relatiile bilaterale, dar si ca restrictionarea libertatii de circulatie in UE ar insemna un pas inapoi. Comisarul a criticat Italia si pentru ca nu a folosit suficient fondurile euro­pene pentru integrarea romilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea