Social

Berlusconi – omul Rusiei in UE

Prima grija dupa alegeri – intalnirea cu vechiul prieten Vladimir Putin. Franco Frattini , fostul comisar european pentru Justitie, redevine ministru de externe.

Dupa ce s-a asigurat ca dispune de majoritate si in Senat (168 din cele 315 mandate), si in Camera Deputatilor, ceea ce ofera stabilitate viitorului guvern, noul premier italian, Silvio Berlusconi , si-a anuntat prioritatile, printre care recon­structia si modernizarea eco­nomiei Italiei, rezolvarea crizei deseurilor si a situatiei AlItalia, promitand totodata ca „va inchide frontierele” pentru imigrantii care nu au un loc de munca, potrivit Financial Times.

(In campania electorala, aliatii lui Berlusconi, printre care Liga Nordului, au declarat ca vor expulza zeci de mii de cetateni din UE – multi dintre ei tigani din Romania – care nu au un venit stabil sau rezidenta). Dar, inca din prima conferinta de presa, Il Cavaliere a aratat cata importanta va da politicii externe.

Deja a fost invitat la masa in SUA de catre presedintele George W. Bush, cu care a avut intotdeauna o relatie excelenta. Dar primul lider cu care se va intalni Berlusconi este, evident, „prietenul Vladimir”. Presedintele rus Vladimir Putin soseste astazi in Italia, dupa o vizita de doua zile in Libia, axata pe cooperarea in sectorul energetic. Intalnirea va avea loc in luxoasa vila a lui Berlusconi din Sardinia, unde miliardarul l-a mai primit pe Putin, vechiul sau aliat, cu familia sa.

„Va fi mai mult o petrecere decat o intalnire de lucru”, a declarat Valentino Valentini, consilierul politicianului italian, citat de Moscow Times. „Este ultima vizita a presedintelui Putin in calitate de presedinte... Se intalnesc doi viitori premieri. Nu exista o agenda specifica.

Este o scurta vizita care pregateste terenul pentru relatiile viitoare”. Kremlinul a confirmat ca cei doi lideri vor discuta despre relatiile ruso-italiene si consolidarea acestora. Dar vizita ar putea avea si alt scop, mult mai pragmatic. La inceputul lunii, chiar inainte de a veni la Bucuresti, Putin s-a intalnit, la Moscova, cu directorul executiv al ENI, Paolo Scaroni, si cu seful Gazprom, Alexei Miller , pentru a discuta despre posibila cooperare intre cei doi giganti energetici, inclusiv un posibil contract important, implicand proiecte in Libia. Asa s-ar putea explica oprirea lui Putin in Sardinia, dupa vizita la Tripoli.

Il Cavaliere vrea un rol principal pe scena europeana

Mizand pe buna relatie cu Vladimir Putin, viitorul sef al guvernului italian, Silvio Berlusconi, a sugerat ca ar putea juca un rol in incalzirea relatiilor intre UE si Rusia. „Relatiile intre Europa si Federatia Rusa ar trebui sa fie, din punctul meu de vedere, mult mai apropiate, mai calde, mai cordiale si cred ca pot juca un rol in acest sens”, a declarat Il Cavaliere, citat de Rompres. De asemenea, Berlusconi a deplans „grava carenta a prezentei europene pe scena ”.

„Astazi, Europa - dupa iesirea din scena a « fostilor mari» ai politicii europene - precum francezul Jacques Chirac, spaniolul Jose Maria Aznar, germanul , britanicul Tony Blair - nu a gasit o mana de oameni care s-o ghideze si sa faca din ea un protagonist al afacerilor mondiale”.

Berlusconi are insa in plan si o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, a fost invitat la Londra de premierul Gordon Brown, in timp ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a anuntat deja dorinta de a angaja o cooperare foarte stransa intre cele doua tari. Politicianul spera astfel sa isi faca loc pe scena politica europeana si chiar sa joace un rol important, in ciuda faptului ca nu e foarte bine vazut la Bruxelles, iar alianta cu partidul xenofob Liga Nordului nu ii imbunatateste imaginea.

Un personaj cheie in demersul european al lui Berlusconi va fi cu siguranta Franco Frattini, fostul comisar pentru Justitie, care va fi rasplatit cu portofoliul Externelor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea