Social

Bengosii si fitosii

Cine vrea sa-si insuseasca limba romana contemporana poate frecventa un curs pentru incepatori pus la dispozitie de cateva posturi straine, specializate in desene animate , dublate in romaneste. Pentru avansati se recomanda posturile care difuzeaza muzica de ultima ora, iar pentru cei care tin mortis sa se perfectioneze sunt indicate emisiunile de divertisment ale unor posturi bastinase, printre care Prima, Acasa, Antena 1, Pro TV, Etno s.a.
Desene animate nu mai avem de mult, asa ca e musai sa ne uitam la cele straine si sa invatam de la ele. Nu de alta, dar maine-poimaine ne trezim ca Uniunea Europeana ne va impune si aici niste reguli si e mai bine sa fim pregatiti. Daca ne-o iau inainte bulgarii?
Mai intai si mai intai trebuie sa ne obisnuim cu oamenii desenati si animati, care nu par a se fi gandit vreodata sa candideze la titlul de Miss ori Mister Univers. Chiar si eroii pozitivi sunt de o uratenie absoluta. Nu-i de mirare ca printre cele mai frecvente atribute pe care si le adreseaza reciproc figureaza uratule, super-uratule, clampaule, maimuta, sau, mai elevat, pictat de Picasso! Unii au falci de barza si genunchi de capra. Rar are vreunul cap ca toti oamenii, ci mai degraba devla, dovleac, tartaca sau tigva, peste care poarta oale, cratite, castroane ori OZN-uri. Durduliii au in loc de degete sarmale, caltabosi sau crenvursti, care nu pornesc din maini, ci din cazmale sau lopeti. Unii eroi ai acelorasi desene animate nu graiesc pe gura, ci din fleanca, masina de tocat , muzicuta, flasneta ori rasnita, si nici atunci nu vorbesc, ci latra, miauna, necheaza, cotcodacesc, grohaie, macane sau piuie. Adevarul e ca toti vorbesc pe nas sau din gatlej.
Miopii poarta pe nas biciclete, iar cei care vor sa afle cat e ora se uita la solnitele de la mana. Nu merg cum se merge, ci isi plimba grisinele, misca compasul, incaltati in mergatori, barci ori autoamfibii.
O explicatie oarecum stiintifica pentru cei cu picioare strambe ar fi ca si-au uscat blugii pe butoi. In loc de nas, unii au clante, castraveti, gogosari , raturi sau pulverizatoare. Palnii sau foi de varza suplinesc urechile. De obicei nu au dinti, ci gratare, greble si, cand ranjesc, isi arata fasolea. Ca sa-l faci pe careva sa taca trebuie sa-l scoti din priza sau sa-i spargi microfonul.
Drept e ca sunt si unii ceva mai simpatici, adica bengosi, care fac lucruri marfa ori super. Cei mai isteti au idei-beton.
Altii fac pe fitosii sau sunt naspa si pot avea acces la "telefonul cretinilor". Niciodata femeile nu au sani, ci silicoane ori geamanduri, dupa caz. Pacat ca, in general, traducatorii si interpretii in romana raman anonimi!
Dar, in sfarsit, din '89 incoace am reusit sa ne debarasam de limba de lemn si sa avem televiziune prin cablu. Nu e super-misto?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea