Social

#puzzle #jucarii #beneficii

Beneficiile jocurilor de puzzle pentru dezvoltarea copiilor

Jocurile de puzzle sunt foarte populare si sunt un mod foarte util prin care copiii, dar nu numai ei, pot sa-si petreaca timpul. Este foarte greu sa te plictisesti cu un astfel de joc, ba chiar din contra, fiecare reusita te stimuleaza sa continui si te mobilizeaza. Dar asta nu e tot. Este dovedit ca jocul de puzzle are efecte pozitiv pentru dezvoltarea copilului.

Aparent, acesta este un joc simplu. In fapt, este o metoda excelenta de invatare care dezvolta in copil abilitati esentiale pentru viata. Cele ce urmeaza sunt doar cateva din beneficiile pe care le aduce un joc de puzzle.

Creste capacitatea de concentrare

Copilul isi dezvolta capacitatea de concentrare pe masura ce creste. Daca la doi, trei ani aceasta este de cateva minute, la copilul de 8–10 ani ea ajunge la jumatate de ora. In medie, capacitatea de focalizare asupra unei activitati, la adult, este de circa 50 de minute, dar poate creste cu antrenament sau voluntar. Si daca acest antrenament este facut de la varste mici, rezultatele pot fi spectaculoase.

Jocul de puzzle, adaptat la nivelul de varsta al copilului, stimuleaza capacitatea de concentrare pentru ca jocul in sine este cel care te face sa mergi mai departe. Un puzzle prea simplu sau prea complicat il poate face pe copil sa renunte. In primul caz pentru ca nu-l provoaca suficient, in al doilea pentru ca succesul vine greu si nu-l mobilizeaza, nu-l antreneaza.

Dezvolta vederea spatiala

Vederea spatiala este o abilitate pe care copilul o intelege si o descopera prin joc la varste mici. Aceasta implica sa fii constient de tine si de modul in care alte obiecte se misca in acelasi spatiu cu tine. Constientizarea vederii spatiale te ajuta sa intelegi modului in care raporturile dintre obiecte se schimba atunci cand sunt miscate.

La puzzle-uri, perceptia spatiala intra in joc, iar copilul descopera singur prin mecanisme cognitive logice (nimeni nu il poate invata asta, copilul trebuie sa inteleaga singur, prin joc si experiente proprii) ce piese se vor potrivi, analizand formele si culorile lor.

Coordonarea ochi-mana

In timp ce prescolarul isi misca mana pentru a scrie, ochii  urmaresc stiloul pe pagina, trimitand  creierului informatii despre cum manevrezi stiloul. In ciuda efortului, literele nu arata exact asa de bine ca in model si de aici apare sentimentul de frustrare. O coordonare corecta dintre ochi creier si motricitatea fina a mainii ar putea duce la litere caligrafice.

Jocul de puzzle exact asta face. Stimuleaza si dezvolta conexiunile magice care se stabilesc, prin exercitiu, intre ochi si mana.

Abilitatea rezolvarii problemelor

Piesele de puzzle sunt amestecate si trebuie organizate si asamblate. Este exact principiul de baza al rezolvarii pas cu pas a problemelor de matematica. Acest joc il ajuta pe cel mic sa inteleaga logica strategiei.

Invata-l pe copil logica jocului de puzzle:

  • Sa intoarca piesele toate pe fata;
  • Sa inceapa prin a forma conturul;
  • Sa grupeze piesele dupa culoare sau obiect.

Aceste strategii il invata sa descompuna o sarcina mare intr-o succesiune de sarcini mici usor de rezolvat.

In plus, jocul ii ajuta sa ia decizii. Ce se intampla daca o piesa nu se potriveste? I-ai putea spune sa o puna deoparte si sa incerce ulterior. Ceea ce, in esenta, este o lectie despre perseverenta si tenacitate.

Memoria si memoria vizuala

Exista mai multe forme ale memoriei, iar in ansamblu toate sunt esentiale in procesul de invatare. Jocul de puzzle tin creierul copilului activ si functional cu beneficii importante pentru memoria pe termen scurt. Jocul creste capacitatea creierului de a face conexiuni, stimuleaza memoria vizuala si memoria activa, care cauta raspunsuri.

Ca sa fie si mai util, lasa-l pe copil sa repete de mai multe ori acelasi joc. Ofera-i jocuri din ce in ce mai complexe, dar fara sa-l grabesti. Ajuta-l pozitiv, daca este cazul, oferindu-i indicii verbale, dar nu prin a-i indica piesele potrivite.

Stimuleaza increderea in sine

Mai mult ca niciodata, increderea in sine este unul din cele mai importante trasaturi ale omului care reuseste in viata. Finalizarea unui joc de puzzle este incununarea efortulului, dovada perseverentei si satisfactia succesului. Ceea ce era amestecat si fara sens devine ordonat, ingrijit si logic.

Unui copil, puzzle-urile ii ofera si sansa de a indeplini singur o sarcina,  si asta pentru ca un astfel de joc se autocorecteaza. Piesele se potrivesc sau nu, ai imediat confirmarea ca faci bine ceea ce faci, iar asta este extrem de motivational.

Jocul are meritul de a atrage si de a produce o dependenta pozitiva. Il va atrage pe cel mic departe de telefon si tableta si il va tine ocupat in mod util si constructiv.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea