Social

Beneficiile aduse de uleiul de masline

Uleiul de masline este bogat in grasimi monosaturate , antioxidanti si vitamina E . Cel mai de seama exponent al grasimilor monosaturate este uleiul de masline. Acesta este un „suc” natural care pastreaza intacta aroma, gustul, vitaminele si proprietatile fructelor maslinului. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat imediat dupa stoarcerea fructelor. Beneficiile importante pe care le are uleiul de masline constau in faptul ca acesta este bogat in acizi grasi monosaturati si antioxidanti. Studiile au aratat ca acest ulei ofera o protectie importanta impotriva bolilor de inima prin controlul pe care il are asupra colesterolului rau si pentru ca mareste cantitatea de colesterol bun din organism. Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acizi monosaturati, in special, acid oleic, mai spun specialistii. Uleiul de masline este tolerat foarte bine de catre stomac. De fapt, el are capacitatea de a proteja stomacul si are efecte benefice impotriva ulcerului si gastritei. Uleiul de masline activeaza secretia hormonilor bilei si ai pancreasului mult mai bine decat o fac medicamentele, arata alte studii. In consecinta, el previne formarea pietrelor la bila. Uleiul de masline tine sub control colesterolul rau Studiile au mai aratat ca oamenii care consuma 25 de mililitri (aproximativ doua linguri) de ulei de masline pe zi, timp de o saptamana, au in organism cantitati mult mai mari de antioxidanti, mai ales, fenoli, si colesterol bun. In timp ce toate tipurile de ulei de masline contin cantitati mari de grasimi monosaturate, trebuie mentionat ca doar uleiul de masline extra virgin, obtinut imediat dupa prima presare a maslinelor, contine cantitatile cele mai mari de antioxidanti si de vitamina E. Uleiul de masline este in mod cert unul dintre produsele naturale cele mai benefice pentru corp. Majoritatea oamenilor agreeaza consumul acestui ulei, in detrimentul altora, si pentru ca el nu afecteaza echilibrul acizilor grasi Omega 6 si Omega 3. Grasimile provenite din acest ulei sunt denumite Omega 9, adica grasimi monosaturate. Cercetatorii spanioli au sugerat ca includerea uleiului de masline in dieta zilnica inseamna o protectie ridicata contra cancerului de colon. Studiile lor au aratat ca cei care folosesc uleiul de masline in locul celui de floarea-soarelui sunt cu mult mai protejati impotriva cancerului de colon. De fapt, uleiul de masline protejeaza impotriva acestui tip de cancer in aceeasi masura ca uleiul de peste despre care se stie ca ofera o protectie foarte ridicata. Uleiul de masline poate fi extra virgin, virgin, pur si extra light In general, uleiul de masline se obtine prin presarea maslinelor. In functie de gradul de procesare el este de patru feluri. Este uleiul extra virgin (cel mai bun din punct de vedere nutritional), uleiul virgin (obtinut la a doua presare), uleiul pur (este filtrat si rafinat) si uleiul extra light (are un grad mare de procesare si pastreaza foarte putin din aroma fructului). Pentru a se beneficia la maximum de proprietatile uleiului de masline el trebuie pastrat in anumite conditii. In primul rand ,sticla de ulei nu trebuie pusa la fereastra. Lumina si caldura sunt factorii cei mai nocivi pentru proprietatile acestui ulei. El trebuie pastrat intr-un loc racoros, intunecos si bine sigilat. Daca nu este bine sigilat, sub actiunea oxigenului, uleiul va rancezi. Mai trebuie mentionat ca uleiul de masline este cel mai calitativ produs din punct de vedere al grasimilor monosaturate continute. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea