Social

Belgradul ameninta voalat ca independenta Kosovo va genera violente

Kosovo ar uma sa-si declare noul statut duminica sau luni dimineata pentru ca Moscova sa nu aiba suficient timp sa apeleze la Consiliul de Securitate al ONU. Premierul sarb acuza UE ca „isi bate joc de propriile principii ” Tensiunile dintre Pristina si Belgrad s-au acutizat in ultimele doua zile, avand in vedere ca liderii sarbi se asteapta la o strategie extrem de bine elaborata din partea kosovarilor pentru a-si declara independenta intr-o forma care ar pune in dificultate chiar si Moscova. Mai precis, Belgradul prevede ca Parlamentul kosovar se va reuni la sfarsitul acestei saptamani, iar premierul Hashim Thaci sau presedintele Fatmir Sejdu va anunta independenta provinciei ori duminica, ori luni dimineata. Momentul declaratiei unilaterale ar fi in mod intentionat bine ales pentru a impiedica Rusia (partener fidel Serbiei) sa raspunda rapid prin intermediul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, din cauza diferentei de fus orar de sase ore fata de New York (unde se afla sediul ONU). Marja de timp le-ar oferi spatiu de manevra statelor care sprijina independenta provinciei, caci pana cand Moscova va reuni de urgenta consiliul, atat SUA, cat si majoritatea tarilor din UE vor recunoaste suveranitatea Kosovo. „Avem confirmarea din partea a o suta de state ca vor recunoaste independenta Kosovo imediat ce o vom declara”, a insistat premierul kosovar, chiar dupa ce oficialii sarbi au relevat ca se asteapta la o proclamare unilaterala a independentei la 17 februarie , informeaza „The Observer”.

Serbia vrea sa intimideze verbal partenerii Kosovo

Planul autoritatilor de la Pristina i-a facut pe oficialii sarbi sa iasa la atac. Daca presedintele Boris Tadic a preferat sa avertizeze, mai mult sau mai putin voalat, ca o recunoastere a suveranitatii provinciei va conduce la reactivarea unor conflicte mai vechi si crearea unei baze solide pentru altele noi, generand violente, premierul sarb, Vojislav Kostunica, a atacat direct Uniunea Europeana. Seful Executivului de la Belgrad a acuzat UE ca „isi bate joc de propriile principii”, fiind influentata de autoritatile de la Washington. Mai mult, Kostunica a repetat ca, din cauza iminentei proclamari a independentei Kosovo, Belgradul nu poate semna un acord de apropiere cu UE. „Falsul stat nu va exista niciodata pentru Serbia. Kosovo nu are pret, iar Serbia refuza orice oferta de remunerare”, a subliniat oficialul sarb. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea