Social

#gimnastica #olimpiada #china

Bela Karoly anunta marele blat olimpic: Chinezii sunt hoti!

Bela Karoly nu este deloc optimist in vederea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Mai mult, antrenorul care a descoperit-o pe Nadia este convins ca Olimpiada din acest an va semana cu cea din 1980, de la Moscova, in care - sustine compatriorul nostru - s-a furat ca-n codru.

Romanul ajuns antrenor al echipei nationale de gimnastica feminina a Statelor Unite isi sustine ipoteza cu un argument: mentalitatea comunista a gazdelor competitiei. „Sunt sceptic cand vine vorba de medalii si de fair-play-ul chinezilor. Grecia a fost, poate, ultima Olimpiada a fair-play-ului din omenire . China nu e departe de mentalitatea sovieticilor. Personal, nu pot uita Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, atunci cand rusii ne-au batut pe necinstite, pe furtisag, ca pe hotii de cai. Americanii casca ochii de fiecare data cand le spun ceea ce s-a intamplat acolo, fiindca ei nu au participat la acea editie. Nu-si dadeau seama ce se poate produce intr-o tara cu sistem totalitar comunist. Ca si rusii, chinezii vor face toate presiunile posibile in lume ca sportivii lor sa castige cat mai multe titluri si ca sa-si demonstreze forta economica. Aceasta Olimpiada va fi un mijloc excelent de propaganda pentru chinezi”, a declarat Karoly pentru cotidianul EVZ.

Intrebat despre desfasurarea ositilitatilor de la Jocurile Olimpice din 1980, compatriotul nostru sustine ca „arbitrii au primit directive clare de la rusi. Presedintele Federatiei Internationale de Gimnastica era chiar rusul Titov. Trist... Am oprit Olimpiada pret de 40 de minute, timp in care mi-am argumentat boicotul. Cand se parea ca voi reusi, totul s-a intors in defavoarea Romanie”. Asadar, concluziile sunt de-a dreptul ingrijoratoare: „Sunt sanse mari sa se repete drama de la Moscova. De data asta, nu voi mai protesta, fiindca am deja 66 de ani. Parerea mea e ca titlul Chinei la gimnastica e deja adjudecat si ca vor fi mari hotii in acest domeniu la Beijing. In acest sens, nu putem face nimic. Doar sa stam si sa vedem”.

Bela Karoly a devenit celebru descoperind-o pe Nadia Comaneci , cea mai valoroasa gimnasta a tuturor timpurilor. In 1981, cu ocazia unui turneu demonstrativ din SUA, Karoly si sotia sa, Martha, cea care ocupa in prezent functia de coordonator al lotului olimpic american, au ales sa fuga din lagarul comunist. In prezent, cei doi detin o academie de gimnastica la Waverly, intr-un ranch de langa Houston. „E greu de spus daca voi tine cu Romania sau cu SUA. Voi tine cu invingatorii. As fi fericit sa vad echipa Romaniei cu aspect de luptatoare”, a conchis Bela Karoly.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea