Social

#75w #becuri economice #becuri

Becul de 75W intra in istorie. Becurile economice, alternativa europeana

Becul incandescent de 75W nu mai este produs in Europa incepand de le 1 septembrie. In timp ce unii cumparatori isi fac stocuri personale, altii au trecut complet la folosirea becurilor economice.

In urma cu un an becul incandescent de 100W a iesit din productie, fiind inlocuit cu succes de lampile fluorescente sau cu becuri incandescente de 60W, care vor fi si ele interzise in 2011.

Producatorii de becuri incandescente au marit productia cu 50% in august, iar magazinele le vor vinde pana la epuizarea stocului, asteptata chiar in luna septembrie.

Lampile fluerescente nu sunt pe placul tuturor europenilor. Chiar daca folosesc cu 80% mai putina energie ca becurile conventionale, cele economice ar putea provoca probleme de sanatate.

"Lumina difuza oferita de aceste surse de lumina poate provoca diverse probleme celor cu vedere slaba", a spus un specialist al Colegiului Regal al Oftalmologilor din Marea Britanie, Larry Benjamin. Expertii Uniunii Europene spun insa ca lampile fluorescente pot oferi si lumina calda, preferata de multi.

"In timp ce becurile incandescente furnizeaza, intotdeauna, aceeasi culoare a luminii (lumina calda), lampile fluorescente compacte si lampile cu LED-uri ofera o gama larga de temperaturi ale luminii (masurate in grade Kelvin). Aceste diferente pot conta in anumite situatii. Alegeti 2700K sau lumina calda pentru relaxare si peste 4000K sau lumina rece atunci cand lucrati", recomanda specialistii UE, citati de Evenimentul Zilei.

Becurile economice au un continut ridicat de mercur (3-5 mg), iar magazinele care le comercializeaza sunt obligate sa ofere si un punct de colectare a becurilor folosite.

O alta problema a becurilor economice este aprinderea. Dupa aproximativ 60 de secunde, cele mai multe becuri economice ajung abia la 60% din cantitatea totala de lumina pe care o pot furniza.

Toate neajunsurile becurilor economice sunt insa echilibrate de durata lunga de viata si de consumul energetic mic, care pot aduce economii pe termen lung.

 


Tu folosesti becuri economice?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea