Social

Bea kefir, dacă vrei să trăieşti mult!

Consumatorii statornici de acasa .ro/ kefir " title="kefir">kefir au o imunitate crescută la infecţii şi sunt ocoliţi de neplăcerile date de alergii, eczeme sau astm, precum şi de complicaţiile date de colesterol. Alimentul se poate prepara şi în casă, în vase de lut, la temperaturi de 18-20 de grade. Ca tonic, se consumă cam două-trei căni pe zi. Este recomandat mai cu seamă celor care suferă de anemie. Kefirul, acest derivat al laptelui, este considerat de nutriţionişti o băutură "binecuvantată de natură". Pentru valoroasele calităţi nutriţionale, a reprezentat, secole de-a randul, hrana privilegiată a multor locuitori din Munţii Caucaz. Reţeta preparării acestui aliment foarte hrănitor a fost păstrată în mare secret de musulmani, de-a lungul veacurilor. Acum, în secolul stresului, băutura aceasta miraculoasă şi-a recăpătat statutul de panaceu şi pentru bolile lumii civilizate. Faptul că în unele ţări (Armenia şi Georgia, de exemplu) adepţii kefirului sunt longevivi şi foarte puţini mor de "tineri la 70 de ani" se explică şi prin includerea acestui aliment sănătos în dieta lor cotidiană. Abia spre sfarşitul secolului al XIX-lea, kefirul a fost apreciat în Germania şi apoi, în ţări de pe toate continentele. De fapt, nu întamplător, denumirea sa de "kefir" (care înseamnă "binecuvantare" în limba turcă) este în concordanţă cu renumele răspandit în lumea întreagă. Studiate "sub lupă", toate elementele hrănitoare din licoarea aceasta bogată în vitamine (B6, B1, B2) şi substanţe nutritive esenţiale se dovedesc benefice şi pentru sănătatea omului contemporan. Elementele nutritive din kefir au rolul să uşureze absorbţia calciului existent în lapte (este vorba de acele persoane care nu tolerează lactoza), să elimine acidul uric şi surplusul de grăsimi din organism. Desigur, spun specialiştii, consumatorii de kefir sunt imuni la infecţii, nu se luptă cu "nopţile albe", alergiile, eczemele, astmul, complicaţiile colesterolului etc. Concluzia este clară şi îmbucurătoare: kefirul alungă bolile şi încetineşte procesul de îmbătranire. Pentru cei care vor să prepare kefir în casă şi nu au o sursă de seminţe, prezentăm o reţetă eficientă. Procurăm kefir, gata preparat, de la două-trei firme cu produse lactate. Este important ca, într-un litru de lapte călduţ, să amestecăm patru linguri de kefir, pregătit de surse diferite; altfel spus, două-trei feluri de kefir, iar procentul de grăsime să fie moderat. Vasul de lut în care preparăm kefirul trebuie să stea la o temperatură de 18-20°C. După trei zile de fermentaţie, kefirul este gata. Din smantana care se adună la suprafaţa vasului, vom păstra patru linguri pentru o altă serie de kefir - la 1 l de lapte. Ca tonic, se consumă două-trei căni pe zi. Cu deliciosul kefir, se asezonează şi ciorba de verdeţuri, tocăniţa de legume şi îngheţata. Pentru persoanele care reuşesc să procure seminţe de kefir (patru linguriţe rase la 1 l de lapte, cu un procent de grăsime de 2,8-3%), prezentăm o reţetă eficientă şi rapidă. Se amestecă seminţele cu laptele fiert, cand acesta este călduţ. Compoziţia se pune într-un vas ce va fi închis ermetic şi va sta la o temperatură de 20°C, timp de două ore. Apoi, strecurăm băutura, care se aseamănă ca aspect cu iaurtul, doar că este mai puţin acidă. Din această licoare tonică, se bea o cană pe zi, la micul dejun. Anemicii se pot revigora, consumand şi a doua cană, la cină.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea