Social

BCR mizeaza pe creditele in lei

Banca Comerciala Romana ( BCR ), cel mai mare grup finaciar din Romania, intentioneaza sa intensifice creditarea in lei pentru persoanele fizice. Miscarea va permite bancii sa stea la adapost, cel putin partial, de riscurile care decurg din creditele acordate in valuta care sint mult mai cautate decit cele in moneda nationala.
Politica BCR este de a promova creditarea in lei, pentru ca banca nu are in strategie sa-si asume total riscul valutar, a explicat Dan Bunea, vicepresedintele bancii. Sa nu-si inchipuie cineva ca o banca din Romania isi va lua riscul valutar in ceea ce priveste creditarea, a avertizat oficialul BCR.
Dobinzi scazute

Desi vor exista in continuare diferente intre creditele acordate in lei si cele in valuta, Bunea a avertizat ca la unele banci se manifesta o tendinta de dumping in ceea ce priveste creditele in moneda nationala.

Un nivel de dobinda de 9% la creditele in lei nu este un nivel real al dobinzilor din piata. Astfel de dobinzi fac sa se denatureze piata, a afirmat Bunea, adaugind ca dobinzile active la BCR sint mult mai mici decit dobinzile medii din sistemul bancar romanesc.

BCR are dobinzi cu 1,7 puncte procentuale mai mici decit celelalte banci din sistemul bancar la marja neta dintre dobinzile active si cele pasive, a subliniat vicepresedintele bancii. Pentru sectorul corporate, incluzind intreprinderile mici si mijlocii si administratiile publice, dobinzile variaza intre 14 si 22%. Creditele pentru persoane fizice merg de la 14 pina la 23%.
Mai multe credite

BCR detinea un portofoliu de 850.000 de contracte de credit si 4,7 milioane de clienti la sfirsitul lunii mai. Portofoliul total de credite de consum in lei a crescut cu 22% in primul trimestru al acestui an comparativ cu decembrie 2004. Pentru creditele in valuta acordate persoanelor fizice, BCR a raportat o crestere totala de 37%. Creditul ipotecar-imobiliar si cu garantii ipotecare a urcat cu 29 de puncte procentuale in primele trei luni ale acestui an in raport cu ultimul trimestru din 2004. Din punct de vedere valoric, creditarea in valuta a atins pragul de 100 de milioane de euro, in timp ce creditul in lei s-a cifrat la 150 de miliarde.

Volumul total al creditelor acordate de banca se ridica la peste 112.000 de miliarde de lei, in vreme ce totalul depozitelor atrase se cifreaza la 176.000 de miliarde de lei. In primul trimestru din 2005, BCR a avut un profit brut de circa 2.600 de miliarde de lei, in crestere cu aproape 3%, in termeni reali, fata de perioada similara a anului trecut.

Anuntul de privatizare a BCR va fi publicat saptamina viitore. Pina acum, si-au exprimat interesul pentru preluarea bancii germanii de la Deutsche Bank si HVB , italienii de la Intesa si UniCredito, precum si BNP Parisbas din Franta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea