Social

Batalie pentru plajele romanesti

Agentii economici ale caror contracte de inchiriere a plajelor au fost anulate vor da in judecata Ministerul Mediului * Acestea vor organiza un protest la Targul International de Turism * Reprezentantul tour-operatorului german TUI cere autoritatilor revizuirea strategiei de dezvoltare a industriei turismuluiReprezentantii in Romania ai tour-operatorului german TUI apreciaza ca inoportuna masura luata de autoritatile romane de anulare a contractelor de inchiriere a plajelor de pe litoralul Marii Negre si de renuntare la unele investitii incepute in statiunea Mamaia. "Ponderea numarului mare de turisti straini este data nu atat de ritmul de renovare a bazei hoteliere, ci de cel de dezvoltare a mediului inconjurator spatiului de cazare, care reprezinta motivatia de baza a petrecerii vacantei intr-o anumita destinatie, prin componentele sale - plaja, sport, agrement, distractie, siguranta", a afirmat Ciprian Popescu, directorul agentiei Danubius din Constanta, reprezentantul companiei TUI, intr-o scrisoare adresata unor autoritati locale si centrale. Tour-operatorul german a cumparat, in urma cu aproximativ doi ani, un pachet de actiuni reprezentand 70% din capitalul Danubius. Popescu considera ca sistarea investitiilor pentru construirea pasarelei din Mamaia si a dezvoltarii segmentului de ambarcatiuni de agrement este inoportuna. Totodata, Popescu nu este de acord cu deciziile autoritatilor privind plaja si managementul integrat (sezlonguri, umbrele oferite prin contract de hotelurile care au in administrare segmente de plaje aferente, curatenia si igiena, toaleta si servicii conexe, inclusiv puncte de desfacere pentru bauturi si fructe). Scrisoarea directorului TUI Romania este adresata Ministerului Mediului, Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral, Autoritatii Nationale in Turism, Consiliului Judetean Constanta, Prefecturii, Comisiilor de Administratie Publica din Camera Deputatilor si Senat i primarului Constantei, Radu Mazare.


Mazare si investitorii
La randul lui, primarul Radu Mazare a declarat pentru Mediafax ca toate investitiile realizate de Primarie, printre altele in agrement si siguranta, au fost facute in concordanta cu cerintele marilor tour-operatori. Potrivit lui Mazare, acest lucru a determinat cresterea numarului de turisti straini adusi de aceste firme in Romania. "Din pacate, actuala putere nu are habar despre ceea ce inseamna un turism modern. In masura in care vom putea, noi, ca autoritate locala, vom continua exact aceeasi politica a turismului inceputa in urma cu patru ani", a afirmat Radu Mazare. Intre timp, agentii economici ale caror contracte de inchiriere a plajelor au fost anulate si-au angajat avocati pentru a da in judecata Ministerul Mediului. Reprezentantul lor, Mirela Matichescu, a declarat ca, luni au primit de la Directia Apele Romane Dobrogea Litoral somatie de demolare a barurilor de pe plaja in termen de sapte zile de la data comunicarii "in vederea eliberarii suprafetei de plaja si pregatirii acesteia pentru sezonul estival 2005". Mirela Matichescu a afirmat ca reprezentantii mai multor firme de pe litoral vor organiza un protest la Targul International de Turism, care va avea loc in perioada 7-10 aprilie la Bucuresti. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca a trimis notificari tuturor celor 198 de firme care au incheiate contracte de concesiune cu Administratia Nationala "Apele Romane" pentru portiuni de plaja prin care solicita anularea intelegerilor. "Fiecare contract are o clauza ce prevede posibilitatea rezilierii unilaterale, dupa 30 de zile de la o notificare prealabila. Am procedat in consecinta", a declarat Barbu. Ministrul a precizat ca decizia a fost luata cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor prestate pe litoral, pentru ca, in final, numarul turistilor si, implicit, veniturile la buget generate de turism sa creasca.


ANT promite ca situatia se va clarifica
Initiativa privind rezilierea contractelor de concesionare a plajelor urmareste ca fiecare hotel sa dispuna de o plaja, sa se rezolve problemele legate de curatenie, sa dispara poluarea fonica si micile terase si magazine, a declarat pentru Rompres, Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. "ANT s-a alaturat acestei initiative a Directiei Apele Romane - Dobrogea Litoral si a MMGA prin care se doreste ca fiecare hotel sa aiba o plaja proprie, sa fie curatenie, sa dispara poluarea fonica si acele cotete sezoniere. De aceea, au fost trimise notificari pentru rezilierea contractelor si in perioada urmatoare se va clarifica exact situatia", a declarat Marius Crivtonencu. Ministrul Turismului a explicat ca prin rezilierea contractelor actuale de concesiune se urmareste ca toti hotelierii care dispun de locuri de cazare sa ofere conditii de plaja pe malul marii, astfel incat, fiecarui pat din hotel sa-i poata reveni o suprafata pentru sezlong, pentru cearceaf si pentru agrement. In ceea ce priveste serviciul de salubritate pe litoral, ministrul Turismului a subliniat ca, inainte, prin contract, acesta a fost alocat unui numar de 198 de prestatori de servicii, spre nemultumirea atat a touroperatorilor straini cat si a romanilor care au continuat sa se planga de mizeria de pe plaje si de pe malul marii. "Directia Apele Romane doreste ca de acest lucru sa se ocupe numai ei", a explicat Crivtonencu. In ceea ce priveste pasarela din Mamaia, Marius Crivtonencu a explicat ca, momentan, constructia acesteia a fost oprita din lipsa de fonduri si nu din alte ratiuni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea