Social

#coduri #suspendare #raport #parlament unicameral #traian băsescu

Basescu vrea republica semiprezidentiala

Comisia prezidentiala de analiza a regimului politic si constitutional din Romania a prezentat miercuri raportul sau la Palatul Cotroceni. Dintre cele 23 de propuneri ale Comisiei, presedintele Traian Basescu  a selectat personal zece dintre ele ca fiind mai importante.

Daca vor fi adoptate de Parlament, propunerile vor crea un regim semiprezidential, in care presedintele statului va avea putea de a dizolva parlamentul in cazuri de criza.

"Daca vom continua sa alegem un presedinte care nu poate actiona, vom nesocoti natiunea si vom diminua democratia. Termenul cel mai bun pentru a caracteriza acest regim semiprezidential este echilibrul sau, mai precis, divizarea echilibrata a puterilor si a responsabilitatii, acestea sunt elemente fundamentale in optiunea mea" a spus Traian Basescu.

Presedintele sustine importanta prerogativului sau de a dizolva parlamentul in cazuri exceptionale, parlament pe care l-ar dori unicameral.

Mircea Geoana s-a declarat si el un sustinator al  "noii republici". Liderul PSD sustine ca "nu este suficienta, in opinia noastra, doar o modificare a cadrului constitutional, ci avem nevoie si de o ampla reforma a statului roman".

Prin eliminarea unor prevederi neobisnuite din constitutie, propunerile sustinute de Traian Basescu ar alinia legislatia romana cu alte constitutii europene, informeaza Cotidianul.

Modificarea constitutiei va fi posibila doar cu sustinerea Consiliului Legislativ si cu acordul Curtii Constitutionale. Actul trebuie revizuit de ambele camere ale Parlamentului si pentru adoptarea lui este necesar votul a cel putin doua treimi din plenul fiecarei camere. Ultimul pas in modificarea constitutiei este referendumul, care trebuie convocat in cel mult 30 de zile de la data finalizarii procedurilor parlamentare. Revizuirea Constitutiei trebuie acceptata de jumatate plus unu din numarul total al cetatenilor cu drept de vot.

Cele zece porunci ale lui Basescu

1. Adoptarea unui regim semiprezidential coerent
2. Seful statului trebuie sa poata sa dizolve Parlamentul in situatii de criza politica
3. Parlament unicameral
4. Eliminarea oricarui privilegiu pentru alesii care comit fapte penale
5. Limitarea guvernarii prin ordonante
6. Desfiintarea judetelor si impartirea Romaniei in 9-12 regiuni
7. Depolitizarea Curtii Constitutionale
8. Referendum obligatoriu pentru Parlament
9. Regandirea rolului si structurii CSM
10. Garantarea drepturilor economice si sociale pentru cetatean

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea