Social

#referendum #parlament unicameral #traian băsescu

Basescu vrea referendum pentru a scapa de 171 de parlamentari

Traian Basescu vrea organizarea unui referendum pentru reducerea Parlamentului la o singura camera, cu maxim 300 de reprezentanti. Data aleasa este chiar 22 noiembrie, ziua primului tur de scrutin in alegeril prezidentiale. Pentru adoptarea unui referendum, trebuie sa se prezinte la vot peste jumate din numarul de alegatori.

Presedintele sustine ca, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, legislativul european de la Bruxelles va functiona ca o alta camera a Parlamentului Romaniei.

Basescu vede in reducerea de la 471 la 300 a numarul de parlamentari o solutie pentru reducerea coruptiei, a cheltuielilor de salarizare si pensii speciale si pentru adoptarea mai rapida a reformelor pe care le considera necesare statului roman.

"S-ar reducere coruptia, pentru ca vor fi mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Spun acest lucru fara sa acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenta e mai mic", a spus seful statului.

Explicatia pentru daca aleasa a fost legata tot de cheltuieli: "sa diminuam costurile de consultare a poporului".

Traian Basescu a incercat si in 2006 sa aduca romanii la urne pentru un referendum referitor la introducerea votului uninominal in doua tururi, cand la urne s-au prezentat 26,51% dintre votanti . Totusi, parerea celor patru milioane de romani a fost apoi impusa Parlamentului.

Chiar daca referendumul va da castig cauzei presedintelui, revizuirea constitutiei trebuie sa fie primeasca si doua treimi din voturile fiecarei camere din Parlament, inainte sa intre in vigoare.

Cele 11 state din UE cu Parlament unicameral sunt Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Portugalia si Suedia.

Studiile au aratat ca romanii prefera parlamentul unicameral. In 2007, aproximativ 80% dintre romani considerau ca numarul parlamentarilor e prea mare, iar in 2005 peste jumatate din cei chestionati au ales parlamentul unicameral. "Desi nu s-au mai facut recent cercetari publice pe aceasta tema, aceste lucruri nu se schimba. Daca se schimba, se mareste numarul celor care sprijina Parlamentul unicameral", a aratat Catalin Stoica, directorul CURS, citat de Gandul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea