Social

Basescu vrea butelii de gaze la Constanta

Presedintele Basescu a anuntat ieri ca Romania va construi un terminal de gaze lichefiate la Constanta in colaborare cu emiratul Qatar. Codrut Seres , ministrul Economiei, crede ca proiectul e fezabil, dar ca pretul si provenienta gazelor sint cruciale pentru rentabilitatea terminalului.

Basescu a invitat statele europene interesate sa colaboreze cu Romania pentru realizarea proiectului de construire la Constanta a unui terminal de gaze lichefiate, unde sa fie descarcate rezervoare aduse pe cale maritima. Romania poate dezvolta o alternativa fata de sistemul de conducte si anume constructia terminalului de gaze lichefiate de la Constanta, in colaborare cu Qatar-ul, a declarat Basescu. In opinia presedintelui, acest proiect trebuie dezvoltat rapid. Traian Basescu a facut aceste declaratii la deschiderea Conferintei internationale privind dezvoltarea infrastructurii in zona Marii Negre in noul context euroatlantic. Presedintele a declarat ca este necesara crearea unei alternative la aprovizionarea cu energie a tarilor din UE dupa micul soc energetic din aceasta iarna, cind Rusia a sistat sau a scumpit gazele din motive politice.

Qatar are gaz din belsug

Constructia terminalului de gaze lichefiate de la Constanta este o solutie fezabila, dar trebuie avute in vedere pretul si de unde vor fi aduse gazele, a declarat Codrut Seres , ministrul Economiei si Comertului.

Din cite stiu eu, acest proiect a mai fost adus in discutie, dar ideea a fost abandonata, iar in acest moment trebuie sa mergem mai departe de stadiul de discutii, a spus Seres. Qatar ocupa a treia pozitie in clasamentul mondial al tarilor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale.

Seres: Depinde de pret si de sursa

Seres a explicat ca urmeaza sa se faca un studiu de fezabilitate al proiectului, a carui valoare este estimata la citeva sute de milioane de dolari. Nu valoarea este insa importanta, ci mai ales la ce pret si de unde vom aduce gazele pentru acest terminal. Politica noastra trebuie sa fie in continuare cel mai mic pret pentru populatie si pentru economie, a mai spus Seres.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea