Social

#tariceanu #basescu #tadici #independenta #serbia #kosovo #ue

Basescu si Tadici au dansat pe ritmuri de O-zone

Presedintele Traian Basescu si omologul sau Boris Tadici, alaturi de sotiile lor, au dansat vineri pe melodia trupe O-zone "Ochii tai" in cadrul vizitei la o tabara de copii dedicata multietnicitatii, care se desfasoara in rezervata naturala Tara din vestul Serbiei.

Traian Basescu a venit la tabara de copii "Scoala prieteniei" imbracat lejer, intr-un costum de vara, de culoare deschisa, si camasa cu maneci scurte. Omologul sau sarb a avut de asemenea o tinuta lejera.

La intrarea in tabara au fost primiti de copii, care le-au oferit cozonac si sare. Plimarea prin tabara a durat in jur de 20 de minute, timp in care cei doi sefi de stat au sadit impreuna "copacul prieteniei" si au jucat diferite jocuri.

Dupa vizitarea taberei cei doi presedinti au asistat la un program artistic prezentat de ansambluri de copii din Valea Timocului si Serbia de Vest. Apoi, Basescu si Tadici au putut urmari finala concursului "Cine stie castiga" dedicat Romaniei.

In cadrul acestui concurs au fost puse intrebari de tipul: "La ce instrument canta Gheorghe Zamfir ?" sau "De numele carui domnitor se leaga Castelul Bran?". Intrebarea care a departajat cele doua echipe a fost "Care sunt principalele etnii din Romania". Prima echipa a amintit numai de "maghiari si germani", uitand de romi, ceea ce a facut ca celalta echipa sa fie castigatoare.

Intreg evenimentul s-a desfasurat intr-o atmosfera extrem de vesela, cei doi presedinti zambind mereu. Dupa ce au asistat la manifestarile culturale, presedintii au plecat din tabara pe ritmurile melodiei "Ochii tai" a formatiei O-zone. Sefii de stat si sotiile lor nu s-au sfiit sa imite miscarile facute de copii si sa se miste in ritmul muzicii.

La sfarsit, Traian si Maria Basescu au asteptat cateva momente pentru ca Boris Tadici, alaturi de ministrul de Externe Vuk Jeremici, sa arunce cateva mingi pe terenul de baschet din tabara.

Protocolul prevedea ca presedintele sarb sa isi conduca invitatul pana la iesirea din tabara. Sotia sa l-a scuzat zambind, explicand ca este un impatimit al acestui sport.

Declaratiile oficiale din timpul vizitei taberei au subliniat apropierea dintre cele doua tari si importanta educatiei in stil european, prin care se respecta valorile culturale ale tuturor etniilor si natiunilor.

"Cele doua tari au fost preietene de-a lungul secolelor si sper ca aceasta tabara sa contribuie la prelungirea acestei prietenii. Imi aduc aminte de o zicala romaneasca: Romania are doi prieteni - Serbia si Marea Neagra. Doi din pacate nu avem si o mare, avem doar Romania", a declarat Boris Tadici.

Traian Basescu este primul presedinte al unui stat UE care vine in Serbia dupa arestarea lui Radovan Karadzici , fostul lider al sarbilor bosniaci, inculpat pentru genocid la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. Arestarea lui Karadzici este considerat un pas important pentru apropierea Serbiei de UE, perspectiva pe care Romania a sustinut-o puternic dintotdeauna.

Romania este printre putinele tari din UE care nu au recunoscut Kosovo, dupa separarea acestei regiuni de Serbia.

Presedintele Traian Basescu a mai fost la Belgrad intr-o vizita de lucru la sfarsitul lunii ianuarie, cu putin timp inainte ca provincia Kosovo sa-si declare independenta.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea