Social

Basescu si-a rupt salele la o miuta

Criza de hernie de disc a presedintelui a fost provocata de o miscare brusca, potrivit medicilor. Apropiatii sai cred ca de vina e sutul de la CERF 2006.

Apropiatii lui Traian Basescu si-au amintit, ieri, ca presedintele a facut o miscare brusca in urma cu exact o saptamina, cind a tras trei pase cu mingea intr-o poarta de fotbal la standul unei firme prezente la expozitia de comunicatii CERF 2006.

Oprescu s-a inselat in cazul lui Basescu

Concluziile la care ajunsese comisia Oprescu, dupa consultul prezidential, au fost desfiintate de medicii austrieci, dar si de medicul roman ce a efectuat RMN -ul de duminica seara.

Operatia pe care o va suferi Basescu suporta riscurile obisnuite ale unei hernii de disc. Operatia va dura intre 60 si 120 de minute, iar in 48 de ore presedintele va putea fi inapoi la serviciu, spunea luni dupa-amiaza Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti.

Aceste declaratii veneau in urma unui consult efectuat de o comisie medicala, formata din 13 profesori doctori, unii fiind si academicieni. In plus, Oprescu a mentionat ca nu se stia exact cind trebuia operat Basescu si ca era nevoie de un al doilea consult, programat pentru ora 20.00 in acea seara. Numai ca, la acea ora, presedintele deja nu isi mai simtea picioarele.

Medicii vienezi au avut aceleasi date

Rind pe rind, toate afirmatiile facute de Sorin Oprescu au fost demontate, mai intii de echipa medicala numita de ministrul Eugen Nicolaescu, iar apoi de medicii vienezi. Afirmatia ca in doua zile presedintele ar fi venit inapoi la serviciu a fost una gratuita. Prima comisie a avut la dispozitie RMN-ul efectuat de mine duminica seara, acelasi RMN fiind suficient mai apoi pentru chirurgii vienezi care l-au operat pe Basescu si au vazut cit de grava este problema, spune Gheorghe Iana, medic primar radiolog la Spitalul Universitar.

Ipoteza operatiei clasice este si ea infirmata de Iana. Eu le-am spus de la inceput, ca dupa ce se vede pe RMN, chiar daca se opereaza clasic, este nevoie si de un control endoscopic pentru a depista eventualele bucati de disc desprinse. Iar acest lucru nu se poate face in Romania.

Nu exista experienta necesara, iar presedintele nu poate fi printre primii pacienti pe care faci teste, adauga Iana. Doctorul Iana a fost prezent si la ambele consultatii ale presedintelui, insa a refuzat sa faca parte din comisia Oprescu, delimitindu-se de concluziile acesteia.

Austriecii sint mai precauti

Neurochirurgul austriac Engelbert Knosp a declarat ieri ca recomanda ca presedintele Traian Basescu sa ramina internat inca 8-15 zile si chiar intreaga perioada de recuperare, ce poate fi de citeva saptamini.

Despre hernia pe care comisia Oprescu a considerat-o ca fiind ceva obisnuit, Knosp a adaugat ca presedintele a avut o hernie de disc foarte mare. El a mentionat ca seful statului a mai avut o criza in urma cu citiva ani, iar situatia in care acesta a ajuns este consecinta evolutiei firesti a bolii.

Sindromul cozii de cal

Dupa simptomele prezentate, se pare ca presedintele a avut Sindromul cozii de cal. Fragmente din discul intervertebral, care s-a rupt, au efectuat o compresiune puternica asupra portiunii terminale a maduvei spinarii, care inerveaza corpul de la briu in jos, spune Ovidiu Gramescu, neurochirurg la Spitalul Universitar. Aceasta agravare rapida se poate produce, conform specialistilor, chiar si dupa o simpla miscare a unei persoane ce sufera de hernie de disc.

Pina si peremistii ar merge la Viena

Decizia presedintelui Traian Basescu de a se opera la o clinica din Viena a creat o adevarata dezbatere publica cu pareri pro, dar mai ales contra oportunitatii acestei decizii. Analisti, persoane publice l-au condamnat public pe seful statului pentru faptul ca a ales sa evite sistemul medical romanesc. Cu toate acestea, pina si cei mai inversunati adversari politici ai lui Traian Basescu tind sa-i dea dreptate pentru decizia luata.

Gheorghe Funar, liderul grupului PRM din Senat: Poate ca a gresit ca presedinte de tara pentru ca a dat o palma medicinei romanesti. Ca persoana fizica insa nu cred ca a gresit. Probabil a avut mai mare incredere in medicii straini decit in ministrul Sanatatii.

Mircea Ifrim, deputat PRM, presedintele comisiei de sanatate din Camera Deputatilor: Este dreptul oricarui pacient sa-si aleaga doctorul. Pina la urma, in aceasta situatie domnul Basescu este om, nu sef de stat. A fost si o problema de organizare. Mai intii o comisie, apoi alta. Si pe mine m-ar fi speriat aceasta nebunie, aceasta bijbiiala. Este chiar fireasca decizia presedintelui in contextul in care a fost manageriata aceasta criza de catre Ministerul Sanatatii.

Serban Nicolae , senator PSD: Nu e nici o problema ca a ales Viena. Este dreptul lui si nu mi se pare o alegere gresita. Consider insa ca este o minciuna ce sustine Nicolaescu, ca nu era o sala in care sa-l opereze.

Adrian Paunescu , senator PSD: Cred ca domnul Basescu a luat decizia cea mai corecta. Nu poate fi judecat un om aflat in suferinta pentru ca a folosit o cale pe care si predecesori ai lui au folosit-o in conditiile zizaniei din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea