Social

Basescu - show la Strasbourg

Basescu a declarat ca informatiile continute in faxul interceptat de serviciile secrete elvetiene in scandalul asa-ziselor inchisori CIA sint, de fapt, date vehiculate de un ziar extremist din Romania. El l-a pus la punct pe un deputat rus, ingrijorat de bazele SUA din Romania.

Intrebat de un ziarist de la Radio Elvetia ce parere are despre informatiile scapate de serviciile secrete elvetiene dupa interceptarea faxului Ministerului egiptean de Externe, Traian Basescu a ris, apoi a spus ca era vorba, de fapt, despre o Revista a presei internationale. Basescu a mai explicat ca transmiterea revistei presei de catre Ministerul de Externe al unei tari catre misiunile sale diplomatice din strainatate este o activitate de rutina. Presedintele roman a mai spus ca in revista presei trimisa de la Cairo catre Ambasada Egiptului din Londra se regaseau pasaje dintr-un ziar extremist din Romania.
Surse din serviciile secrete ne-au declarat ca Basescu s-ar fi referit la Romania Mare, singura publicatie romaneasca unde au aparut stiri referitoare la pretinsele inchisori CIA de pe teritoriul tarii noastre.

Rusul pedepsit

Curios sa afle mai multe despre colaborarea romano-americana, un parlamentar rus la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei l-a intrebat pe Traian Basescu ce cauta americanii in Romania. Iar Basescu i-a raspuns in stilul deja bine cunoscut: In februarie 2005 am informat Rusia despre facilitatile militare care vor exista pe teritoriul Romaniei. Am inteles ca sinteti din Federatia Rusa . Ati stat 30 de ani in Romania si niciodata nu v-am intrebat de ce ati stat!. Pentru aceasta replica transanta, Traian Basescu a fost aplaudat la scena deschisa. Ulterior, parlamentarii APCE comentau, uluiti, pe culoare, raspunsul presedintelui roman.

Traian Basescu a fost ceva mai ingaduitor insa cu un parlamentar francez care i-a reprosat ca nu se exprima in franceza, in sesiunea APCE, ci in engleza. El i-a explicat: Nu sint un vorbitor de limba franceza. Am fost capitan de vas in marina comerciala, am fost marinar. Pe mare se vorbeste engleza. Salvarea se cheama in engleza. Unui alt parlamentar care l-a incoltit cu intrebari despre ceea ce el a numit nerespectarea libertatii presei in Romania, Basescu i-a raspuns: Uitati-va in ziarele de azi si o sa vedeti ca sint criticat pe prima pagina.

Bazele CIA, nedovedite

APCE a luat in dezbatere, marti, la Strasbourg, problema bazelor militare americane de pe teritoriul Romaniei si Poloniei, ceea ar duce la incalcarea tratatelor europene privind armele conventionale prin instalarea facilitatilor. Comisia de ancheta a Consiliului Europei nu a gasit dovezi privind existenta unor inchisori ale CIA in Romania. Concluziile preliminare ale raportorului european Dick Marty nu au adus nici o dovada despre existenta unor astfel de centre in nici una dintre tari. Dick Marty a spus totusi ca mai multe persoane ar fi fost rapite si sechestrate de agentiile secrete, pentru a fi interogate in secret Daca nu exista dovezi impotriva Poloniei si Romaniei, de ce sa nu le absolvim? Asta spuneti, nu? Nu le condamnam, dar trebuie sa aflam 0 despre ele. Elvetianul a adus precizari legate de celebrul fax egiptean. Faxul trimis de la Cairo la Londra a fost interceptat de serviciile elvetiene, documentul aratind ca in Romania, Polonia, Ucraina, Macedonia si Kosovo ar fi existat centre de detentie temporare ale CIA. Nici unul dintre statele vizate nu a confirmat ca ceva macar ar fi adevarat si nici dovezi, in acest sens, nu au aparut.

Comunistii rusi, isterizati la APCE

Liderul communist rus, Ghenadi Ziuganov, a declarat ieri, alaturi de tovarasi de-ai sai din Grecia, Cipru si Cehia, la o conferinta de presa desfasurata la Strasbourg, ca proiectul de rezolutie privind condamnarea comunismului aidoma fascismului reprezinta o provocare a Occidentului si a Americii.
Amintind de declaratiile belicoase din vremea Razboiului Rece, Ziuganov a tunat impotriva putregaiului apusean, aratind ca cei de dreapta nu vor Europa unita, si nici relatii bune cu Rusia. El a mai spus ca, dupa ce americanii au bombardat Balcanii, Irakul si Afganistanul , acum cauta un inamic nou: comunistii. El a aratat ca ideologia comunista e la moda dupa ce America de Sud se inroseste pe zi ce trece, iar partidul comunist chinez se reformeaza. Dezlantuit, el a indemnat: Daca acum condamnam Comunismul, sa condamnam si Capitalismul !.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea