Social

Basescu: "Scutul antiracheta al NATO va proteja Romania"

Presedintele Traian Basescu a declarat la sedinta de bilant a Ministerului Apararii ca Romania are un castig major de pe urma Summit -ului NATO.

"Este vorba despre scutul antiracheta complementar celui american. Acest scut NATO va proteja Romania impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din Orientul Mijlociu", a sustinut Traian Basescu.

Tot in legatura cu Summit -ul NATO de la Bucuresti, in opinia presedintelui efectele acestuia vizeaza lumea in urmatorii 20 de ani.

Pe plan intern, seful statului a spus ca, din pacate, an de an constata aceleasi neimpliniri, acelasi deficit in achizitiile de tehnica noua, aceleasi constrangeri bugetare la Ministerul Apararii. "Este o constatare pe care am facut-o si anul trecut, si acum doi ani, si acum trei ani si mi-as dori mult sa nu o mai facem si anul viitor", a spus seful statului.

In ceea ce priveste bugetul Ministerului Apararii, Basescu s-a referit la problema ridicata de premier care a explicat ca o parte semnificativa din bugetul institutiei, de 60%, este alocat cheltuielilor de personal si asistentei sociale. "Nimeni nu poate concepe ideea imbunatatirii acestor procentaje prin reducerea cheltuielilor cu pensiile, cu salariile", a spus presedintele.

Marea problema este, potrivit acestuia, alocarea insuficienta uneori pentru achizitiile de tehnica noua. "Cer Ministerului Apararii, Statului Major General, sa depuna un efort major in indeplinirea programelor de achizitie a armatei . Nu mai putem tolera de la an la an raportarile aproape nevinovate, cu zambetul pe buze, si care arata si un oarecare nivel de dezinteres ca iarasi nu ne-am realizat programul de achizitii", a declarat Traian Basescu.

De asemenea, Basescu a cerut respectarea hotararii CSAT referitoare la reforma numerica si pe grade a armatei si a subliniat ca nu va tolera nicio abatere de la decizia Consiliului. "Nu sunt dispus sa tolerez discutarea pe la colturi a hotararilor CSAT", a spus presedintele.

C.P.Tariceanu: Bugetul Ministerului Apararii trebuie gestionat mai bine


Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa felicite Ministerul Apararii pentru participarea la organizarea Summit-ului NATO de la Bucuresti. "Faptul ca la patru ani de la aderare am devenit gazde si organizatori ai summit-ului celei mai puternice organizatii politico-militare din istorie spune multe despre locul pe care il are Romania in cadrul Aliantei", a declarat premierul.

Potrivit lui Tariceanu, Guvernul va aloca resurse pentru dotarea armatei. In ultimii ani, bugetul alocat Ministerului Apararii a crescut in mod constant, a explicat premierul . El s-a referit in mod special in discursul sau la nevoia unei mai bune gestionari a bugetului Ministerului Apararii si a patrimoniului institutiei, pentru scaderea presiunii asupra bugetului de stat.

T.Melescanu: In 2007, s-a continuat procesul de modernizare a Armatei

Ministrul Apararii Teodor Melescanu a precizat ca activitatea institutiei in 2007 s-a concentrat pe indeplinirea programului de guvernare, optimizarea capacitatilor de aparare, participarea la politica europeana de securitate si cooperare si angajarea in lupta anti-terorista.

Activitatea Ministerului Apararii s-a desfasurat in contextul aderarii la Uniunea Europeana, al participarii la operatiunile NATO, dar si al organizarii Summit-ului Aliantei Nord-Atlantice la Bucuresti.

In ceea ce priveste participarea Romaniei la teatrele de operatiuni, tara noastra a trimis 4.000 de militari. Anul trecut, doi militari au cazut la datorie si 20 au fost raniti, potrivit bilantului prezentat de Melescanu.

Ministrul Apararii a tinut totodata sa sublinieze ca in anul 2007 s-a continuat procesul de modernizare a armatei.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au fost prezenti astazi la bilantul Ministerului Apararii pe anul 2007.

In sedinta de bilant a fost analizata activitatea Armatei atat in teatrele de operatii, cat si din punct de vedere al procesului de inzestrare cu tehnica militara performanta. Bilantul Ministerului Apararii pe anul 2007 a avut loc la doar cateva zile dupa desfasurarea Summit-ului NATO la Bucuresti.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea