Social

Basescu promulga divortul de Tariceanu

Traian Basescu a intentat actiune de divort pe adresa lui Calin Popescu Tariceanu. S-a intimplat miercuri seara, la Marius Tuca Show.

Regretati ca l-ati numit pe Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru?

Sincer? Foarte sincer va spun ca da. Am crezut ca va fi partenerul meu. Optiunea dinsului a fost sa fie partenerul altui grup (nr. aluzie la Dinu Patriciu). Mi-as fi dorit mult sa am un prim-ministru partener.

Nu il cunostea nimeni

Miercuri seara, Traian Basescu a avut cuvinte foarte dure la adresa premierului sau. L-a acuzat ca sustine grupuri ilegitime de interese, ca-si punea colaboratorii sa informeze presa despre continutul discutiilor dintre presedinte si premier, ca a incalcat deciziile Aliantei PNL-PD. Toate, in cadrul unei emisiuni televizate care a avut, se pare, ca principal scop anuntul oficial al divortului dintre Basescu si Tariceanu.

Prima si cea mai grava incalcare si initiativa dispretului pentru deciziile Aliantei au fost chiar ale domnului prim-ministru, atunci cind hotariseram sa declansam procedura pentru alegeri anticipate, a aratat Basescu. El spune ca l-a avertizat telefonic de multe ori pe premierul Tariceanu cu privire la riscurile etichetarii Guvernului drept unul corupt. Atacul la premier a avut si note ironice. Basescu: Domnule Tuca, l-am tinut de mina pe domnul Tariceanu... Pe domnul Tariceanu nu il cunostea nimeni prin judetul Alba, prin... Spuneam: Dinsul este viitorul prim-ministru.

Tariceanu, ca de obicei, moale

Nu ma asteptam ca presedintele sa spuna altceva. Acest gen de afirmatii au devenit deja moneda curenta, a afirmat Tariceanu ieri, ca reactie la declaratiile lui Basescu. Amintind afirmatiile pozitive ale liderilor europeni cu privire la progresele Romaniei, Tariceanu a adaugat: Remarcile presedintelui mi se par cu atit mai nepotrivite in contextul actual. Dar este problema presedintelui. Mai tirziu, la solicitarea ziaristilor, Tariceanu a reluat pozitia sa: Nu ma asteptam la altceva din partea presedintelui Traian Basescu. Am lucruri mult mai importante de facut si, dupa cum stiti, integrarea este in prim-plan. Fortat de ziaristi sa comenteze concret spusele lui Basescu, premierul a mai adaugat: Este o retorica ce denota o lipsa de preocupare.

Retragerea PD, lasata in ceata

Basescu a aratat ca inainte de alegeri liberalii din gruparea Patriciu si-au exprimat punctul de vedere potrivit caruia nu trebuie facuta alianta cu PD, ci cu PSD. Intrebat daca este posibil ca PD sa-si retraga ministrii din Guvern dupa publicarea Raportului Comisiei Europene, presedintele Basescu a raspuns: Nu am auzit la PD o astfel de varianta, dar asta nu inseamna ca nu se vor apara daca vor continua atacurile din partea cealalta. Basescu a spus ca in momentul de fata, orice rupere a guvernarii este o tradare a interesului national.

In replica, liberalii l-au acuzat pe Traian Basescu ca vrea sa destabilizeze Alianta si sa impinga Romania in anticipate in prag de integrare.

Alianta fara viitor

Cert este un singur lucru: Alianta nu pare a mai avea un viitor comun. Daca atunci cind a fost construita, cu echipa domnului Stolojan, cu Mona Musca, cu Varujan Vosganian, cu multi altii, cu Ionut Popescu, daca atunci cind a fost construita ea avea perspectiva unei fuziuni, tentativele PD de anul acesta s-au lovit de un blocaj total, a apreciat Basescu. Tot el a spus: Ambele partide trebuiau sa constate ca sint intr-o alta realitate decizionala decit cea care a construit Alianta si probabil optiunea, mai devreme sau mai tirziu, a acestui grup va fi sa indrepte PNL catre o solutie pe care o vor considera mai potrivita, cu PSD sau cu cine vor dori dinsii.

Cum i-au furat functia

Traian Basescu readuce in atentie un episod uitat: Theodor Stolojan nu a demisionat niciodata de la sefia PNL. Stiu ca s-a semnat un document prin care domnul Stolojan i-a delegat conducerea pina la revenire. Nu l-a mai asteptat nimeni sa revina. A fost decizia liberalilor, este problema lor. Dar nu a fost niciodata o demisie a domnului Stolojan din functia de presedinte, a afirmat Basescu. El spune ca a participat la reuniunea PNL in care s-a semnat documentul respectiv. Seful statului a aratat ca toti consilierii sai, inclusiv Theodor Stolojan, au fost tinta unor campanii de presa ale grupurilor nelegitime de interese. Solicitat sa fie mai clar, Basescu a spus: Daca afirm, va trebui sa probez si nu pot proba, dar stiu ca sint bani cu miros de petrol. Pe de alta parte, Basescu a infirmat ca ar fi avut vreo discutie cu Stolojan pe tema crearii in PNL a unui pol care sa fuzioneze cu PD. Este pentru a doua oara cind seful statului pune in mod apasat chestiunea legitimitatii actualei conduceri a PNL, dupa ce afirmase recent intr-un interviu ca a semnat cu Stolojan formarea Aliantei, nu cu Tariceanu.

Glumite despre liberali vopsiti

Un baiat destept, un domn care isi vopseste parul si un altul care se urca pe mese, i-a descris Traian Basescu pe liberalii care sint actualii purtatori de mesaje ai partidului. El i-a plasat pe acestia in grupul de apropiati ai lui Dinu Patriciu, care nu au vrut realizarea Aliantei cu PD. La liberali Alianta s-a constituit cu un grup de politicieni ai liberalilor, dupa cistigarea alegerilor tot acel grup de politicieni a fost scos din linia intii si au venit oameni noi, in general oameni care impartasesc punctul de vedere exprimat inainte de alegeri de domnul Patriciu: nu trebuie facuta alianta cu PD, ci cu PSD. Era optiunea dinsului. Acum, acesti oameni care sustineau in orice caz cel putin nerealizarea aliantei cu PD sint in conducerea PNL, sint purtatorii de cuvint, a afirmat Basescu. In acelasi timp, mai este un punct fundamental in care drumurile se despart: acela al smecheriei. Scuzati-ma ca utilizez aceasta expresie, dar asa pare a fi () Dupa discutiile mele de miercuri cu premierul, intotdeauna este un baiat destept la Palatul Victoria care suna presa si, pe surse, impartaseste din cele discutate, dar punindu-l pe presedinte intr-o lumina negativa, a spus Basescu. Mai este domnul acela de la liberali care isi vopseste parul..., cu nume de floare... Crin. Ah, Crin. El este tot timpul foarte agresiv. Mai este un domn care se mai urca pe mese, se supara si pe urma se cearta cu presedintele, a enumerat Basescu liberalii care il enerveaza, referindu-se probabil la Crin Antonescu si la Ludovic Orban.

In replica, liberalii spun ca fara PNL Traian Basescu obtinea cel mult Primaria Capitalei si raminea presedintele unui partid de maxim 10%. Ei il acuza pe Basescu ca ii lipsesc multe cunostinte despre situatia PNL. (Alina Mihai)

Crin isi schimba parul, dar naravul ba

Basescu a vorbit despre premier ca despre un sef de tura pe vapor. Daca Basescu face o cerere in acest sens (pentru retragerea lui Tariceanu din functie - n.r.), nu se va intimpla decit o discutie pe marginea chestiunii. Premierul nu poate ceda atunci cind se enerveaza Traian Basescu, ci atunci cind Parlamentul ii retrage increderea, a declarat Crin Antonescu. Vizavi de ironiile lui Basescu, Antonescu a spus ca nu-si vopseste parul, dar, daca ar face-o, nu ar vedea nimic deplasat.

Basescu acuza PNL de smecherie

A criticat modul in care au fost scoase la vinzare 7% dintre actiunile celor doua companii.

Basescu acuza PNL de smecherie, pentru faptul ca, pe 22 decembrie 2005, guvernul Tariceanu a emis ordonantele de urgenta prin care li se dadeau 7% din Loterie si Imprimerie conducerilor acestor companii.

Traian Basescu a declarat intr-o emisiune TV, miercuri seara, ca guvernul Tariceanu a procedat smechereste in privinta scoaterii la privatizare a Loteriei si a Imprimeriei Nationale. Presedintele a spus ca Executivul a emis discret, tocmai pe 22 decembrie, ordonanta de urgenta prin care 7% dintre actiunile celor doua companii sa poata fi insusite de consiliile de administratie ale Loteriei si Imprimeriei.

PD scos din afacere

Basescu a afirmat ca pe respectiva ordonanta nu se afla semnatura nici unui ministru PD. Presedintele a sugerat ca Guvernul a bagat de la pachet prevederea ca o parte din actiunile Loteriei si Imprimeriei sa fie trecute la Fondul Proprietatea si cadoul de sapte procente facut sefilor din companiile amintite. S-au legat de minunile acestea, privatizarea Loteriei, privatizarea Imprimeriei Nationale, acel transfer de 20% catre Fondul Proprietatea. Foarte bine, dar de ce ai mai trecut si 7% pentru Consiliul de Administratie si salariati?, a intrebat Basescu.

Presedintele a criticat si numirile facute de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in consiliile de administratie de la Loterie si de la Fondul Proprietatea. Daca te uiti la consiliile de administratie, sint ca firul rosu: finul, nepotul, seful cancelariei, omul care va mai da telefoane, a zis Basescu. Despre un astfel de caz a scris si 2. Nicolae Rotileanu, consilierul lui Vladescu, a detinut 49% dintre actiunile firmei Leader High-Tech SA, la care ministrul Finantelor detinea 18,5% dintre actiuni, iar premierul Calin Popescu Tariceanu, 10%. Rotileanu a fost numit de Vladescu in Consiliul de Administratie de la Loterie si apoi in CA de la Fondul Proprietatea.

Presedintele a precizat ca va avea grija ca acele 7% din actiunile Loteriei si Imprimeriei sa nu ajunga pe mina membrilor din consiliile de administratie ale celor doua companii.

Cristea a fost demis la interventia lui Basescu

Misterul deciziei bruste a ministrului Sebastian Vladescu de a-l demite pe Nicolae Cristea, directorul Loteriei, a fost dezlegat miercuri seara. Basescu a confirmat declaratia Elenei Udrea, facuta pe B1 TV la Nasul, conform careia presedintele l-a sunat pe ministrul Vladescu si i-a cerut sa-l demita pe Cristea. Am avut citeva discutii cu premierul si i-am spus: Domnule prim-ministru, marea problema, dezastrul acestei aliante, este unul singur: daca de ea se lipeste eticheta corupt. Mare atentie!.

In conditiile acestea, nu poti nici sa-mi vii la Loterie sa spui Nu pot sa-l schimb pe director, ca ma da in judecata, cind este o intreaga campanie publica legata de neregulile de la Loterie. Si atunci bineinteles ca pui mina pe telefon si spui: Mai, frate, trezeste-te, fa ce trebuie in 24 de ore, a spus Basescu. Legat de noul director al Loteriei, presedintele a afirmat ca nu a fost de acord ca acesta sa fie membru PC, deoarece trebuie avut in vedere ca domnul Copos are niste probleme.

In replica, PNL a precizat ca postul de director al Loteriei a revenit, in urma negocierilor din ianuarie-februarie 2005, Partidului Conservator. Tot in aceeasi perioada, in urma insistentelor sale, Traian Basescu a primit dreptul de a nominaliza direct ocupantii posturilor de presedinti ai consiliilor de administratie de la RAAPPS, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si a Portului maritim Constanta, afirma PNL. (George LACATUS, Ionut TUDORICA)

Basescu, depasit doar de telenovela

Telenovela Lacrimi de iubire a avut, miercuri seara, intre orele 20.30 si 21.30, o audienta mai mare, in mediul urban, decit editia speciala a emisiunii Marius Tuca Show. Conform datelor TNS-AGB, productia de pe Acasa TV a inregistrat un rating mediu de 8,4 puncte, fata de cele 6,6 ale primei ore de discutie dintre Marius Tuca si Traian Basescu. Intre orele 21.30 si 22.00, Antena 1 a recuperat, avind chiar un virf de audienta de 10,1 puncte, la ora 22.00. Pe parcursul intregii emisiuni, ratingul mediu al televiziunii din Baneasa a fost de 7,5 puncte. (Bety Blagu)

Cum as putea condamna 3,5 milioane de membri de partid?

Traian Basescu a explicat de ce are nevoie de comisia condusa de Tismaneanu.

Este greu sa-mi imaginez cum as putea condamna, printr-o condamnare globala, 3,5 milioane de membri de partid. In plus, eu am si o problema de timing, de timp, a raspuns presedintele Traian Basescu, miercuri, intr-o emisiune televizata, cererii formulate in urma cu citeva zile de premierul Calin Popescu Tariceanu. El a dat si doua exemple care ar incurca o asemenea solutie.

Refuzul grupului socialist din Parlamentul European de a condamna comunismul si incercarea de consolidare a relatiilor cu Republica Moldova, care are un presedinte provenit din Partidul Comunist . Cu putin inainte de aparitia televizata, Presedintia anunta constituirea unei comisii pentru analizarea efectelor dictaturii comuniste, in fruntea careia a fost numit istoricul Vladimir Tismaneanu . Traian Basescu a adus aminte ca pe aceasta tema a avut discutii anul trecut si cu Ticu Dumitrescu.

Decorat de comunisti

Povestind despre ceea ce s-a intimplat in prima sedinta a CSAT, Basescu a dezvaluit ca l-a intrebat pe Ticu Dumitrescu despre o decoratie obtinuta pe vremea fostului regim. am avut si niste intrebari vizavi de Ordinul Muncii Clasa a III-a pentru devotament in constructia comunismului catre domnul Ticu Dumitrescu. Am incercat sa inteleg atmosfera. Stiti ca pentru a rezolva o astfel de problema trebuie sa iesi din demagogie in primul rind si cred ca acesta a fost marele cistig: iesirea din demagogie a membrilor CNSAS.

Sigur, am vazut si cartea cu educatia prin munca, scrisa de domnul Turianu. Este foarte adevarat ca si acum se dau pedepse in tribunale prin munca, se condamna cu munca in folosul comunitatii. Probabil insa ca era o abordare specifica perioadei, dar la fel de bine m-am intrebat si cum pozam ca sfinti ai luptei anticomuniste, dar am construit, cu Ordinul Muncii Clasa a III-a, socialismul.

Eu n-am dobindit o asemenea medalie, desi am comandat nava-amiral a republicii. Ma rog, chestiune de performanta. Pina la inchiderea editiei, Ticu Dumitrescu n-a comentat public afirmatiile presedintelui.

Ticu face comparatii cu Vadim Tudor

In replica, Ticu Dumitrescu l-a acuzat pe Traian Basescu ca prin aceste afirmatii vrea sa abata atentia de la scandalul CNSAS si l-a asezat pe aceeasi treapta cu liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. Refuz sa raspund calomniilor sau acuzatiilor care mi se aduc, mai ales pentru ca o mare parte din ele au facut obiectul unui proces penal pe care l-am cistigat in 2000, in conditiile in care atacurile erau orchestrate de Corneliu Vadim Tudor. Acum a venit linga el cel care detine functia de presedinte al Romaniei. Ii uneste aceeasi teama de Constantin Ticu Dumitrescu si de ceea ce doreste acesta sa deconspire, spune Ticu. (Raul Balogh)
Prefera blonde si desene animate

Ca orice om, si presedintele Traian Basescu are placerile lui.

In materie de femei, prefera blondele. Orice femeie frumoasa imi place, blonda sau bruna. Este adevarat, sint mai atractive, din punctul meu de vedere, blondele. Unde-i problema?, se intreba presedintele. Ba mai mult, in cadrul aceleiasi emisiuni, Basescu ne-a convins chiar mai mult decit trebuia despre afinitatea sa catre parul balai. Pai, si cu sotia mea m-am casatorit pentru ca era blonda, a tinut el sa se destainuie. Iar dupa putin timp de gindire: Adica, dincolo de a fi cum e, mai avea un atu: era blonda. In afara de blonde, presedintele prefera desenele animate. Insa nu-i plac filmele. N-am timp. Cine sta la filme?! Dar o sa va spun un secret: imi plac foarte mult desenele animate. Dinamica lor este extraordinara, spune Traian Basescu.

In stradania de a incerca sa afle unde se va retrage presedintele dupa ce va iesi din politica, realizatorul emisiunii a cautat sa-i sugereze un decor de mare cu o farfurie de peste in fata. Raspunsul lui Basescu a venit sec: ,,Ma voi retrage la casa din Mihaileanu. O sa aflati un paradox: nu maninc peste. Si inca un paradox: eu nu iubesc marea. O respect. Cit despre data la care se va retrage din politica: Dupa ce plec de la Cotroceni, dupa unul sau dupa doua mandate, ies din politica. Nu voi mai face parte din nici un partid, din nici o structura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea