Social

Basescu: Nu va fi o concurenta intre forta militara a UE si NATO

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Bruxelles, la finalul intalnirii cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer , ca nu va exista o concurenta intre forta militara a UE si Alianta, fiind vorba doar despre o chestiune de planificare.

Presedintele Traian Basescu si secretarul general al NATO au sustinut o scurta conferinta de presa dupa intalnirea pe care au avut-o la sediul NATO din Bruxelles. Ei au fost intrebati cum apreciaza intentiile anuntate de presedintia franceza privind intarirea politicii de securitate a UE si crearea unei forte armate a Uniunii.

Secretarul general al NATO a spus ca Alianta sprijina pozitia presedintelui Sarkozy in privinta intaririi colaborarii NATO-UE, precum si ambitiile presedintiei franceze a Uniunii, din cel de-al doilea semestru al acestui an, privind intarirea politicii europene de securitate.

"O politica europeana de securitate puternica este in interesul NATO", a spus Scheffer. La randul sau, raspunzand aceleiasi intrebari, presedintele Basescu a spus ca nu va exista o concurenta intre fortele militare ale UE si NATO, ci este doar o chestiune de clarificare.

Basescu a spus ca UE trebuie sa-si dezvolte propriile capacitati de asigurare a securitatii, cheia succesului acestui demers fiind colaborarea UE-NATO. "Nu este posibila concurenta pentru ca discutam de aceleasi forte. Problema este distributia si planificarea lor", a spus Basescu.

Cei doi oficiali au mai fost intrebati daca au discutat despre Republica Moldova si despre posibilitatea renuntarii la un posibil statut de membru NATO al acestei tari in schimbul unui acord cu Rusia legat de Transnistria . Presedintele Traian Basescu a raspuns ca subiectul Moldova nu a fost discutat in intalnirea cu secretarul general al NATO pentru ca este stiut faptul ca acest stat este, potrivit propriei Constitutii, unul neutru.

Secretarul general al NATO a tinut sa adauge la cele spuse de presedintele Romaniei ca NATO nu joaca si nu doreste sa joace un rol in chestiunea Transnistria.

Cei doi oficiali au mai fost intrebati cum comenteaza recentele declaratii facute de premierul rus, Vladimir Putin, cu ocazia unei intalniri cu omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko , potrivit carora Ucraina va avea de suportat consecintele unei decizii privind intrarea in NATO.

Secretarul general al Aliantei Nord Atlantice a declarat ca apropierea Ucrainei de NATO este o chestiune care tine de vointa poporului ucrainean, exprimabila prin referendum, precum si de modul in care acest stat va indeplini criteriile pentru intrarea in NATO. Scheffer a spus ca a discutat acest subiect la intalnirea pe care a avut-o cu premierul ucrainean Iulia Timosenko. El a tinut sa sublinieze ca tine de poporul ucrainean si de NATO cand si cum va intra in Ucraina in Alianta. (continuarea in Evenimentul Zilei)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea