Social

#criza #banci #rate #traian băsescu

Basescu ne someaza sa platim ratele

Cresterea alarmanta a restantelor la creditele in valuta in toata tara l-a facut pe presedintele Traian Basescu sa ia atitudine. El le-a cerut tutoror romanilor care nu sunt in imposibilitate de plata sa isi achite ratele la timp.

Numarul datornicilor la banci a crescut ingrijorator in ultimele trei luni. Restantele la creditele in valuta au crescut cu 46% in toata tara in luna ianuarie. Cresterile din cateva judete au depasit insa cu mult media: Caras-Severin - 180%, Tulcea - 174% si Bucuresti - 91%. Restantele la imprumuturile in lei s-au majorat cu peste 10%, conform datelor BNR.

"Se pare ca foarte multi cred ca daca este criza, isi pot permite sa nu ramburseze creditele", a spus Basescu, dupa o intalnire cu reprezentanti ai mediului bancar. Presedintele a facut un apel "extrem de serios" catre cei care nu au probleme de rambursare pentru achitarea ratelor la timp.

Seful statului a atentionat ca debitorii care in mod deliberat nu-si ramburseaza creditele ar putea sa fie stimulati in acest sens de catre stat, dar nu a dat detalii.

Traian Basescu a mai spus ca creditarea functioneaza in Romania si ca plata la timp a ratelor stimuleaza acordarea de noi credite. El a fost sustinut de Radu Gratian Ghetea , presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

"Finantarea exista, exista resursele necesare, dar ceea ce este de asteptat este ca bancilor sa li se adreseze clientii. Poate unele costuri sunt prea sus, exigentele mai ridicate, dar nu trebuie sa mergem pe principiul ca nu ne ducem la banca pentru ca nu obtinem credit", a spus presedintele ARB pentru Gandul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea